Joachim Kuylenstierna, före detta vd på börsnoterade fastighetsbolaget Fastator, kände på sig från första början vem som låg bakom de hot som började riktas mot honom i början av sommaren 2023.
Om han inte betalade 100 miljoner kronor skulle hans liv och hela hans karriär förstöras. Hoten eskalerade – under hösten samma år blev vice vd:n och finanschefen i bolaget kartlagda och förföljda och en person med tidigare koppling till Fastator fick en brinnande molotovcocktail kastad mot sin villa.
Hoten mer eller mindre haglade in i Joachim Kuylenstiernas telefon:
”I det fall du har svårt att förstå så ska du tänka på att det i dag inte kostar mer än 200,000 SEK att statuera det exempel som du behöver för att förstå” – löd ett av dem.
Redan när saken polisanmäldes redogjorde Joachim Kuylenstierna för sina misstankar. Enligt hans uppfattning var det Harriette Broman, 61, en kvinna han både haft ekonomiska affärer och en kortare relation med som låg bakom hoten. Efter att utredningen inletts visade sig att hennes dotterson, Jonas Falk, såväl dömd som friad från misstankar om omfattande kokainsmuggling, varit henne behjälplig.
I dag åtalades de båda, misstänkta för att i olika grad ha orkestrerat utpressningen mot honom. Jonas Falk har suttit häktad sedan i oktober förra året. Även Harriette Broman satt häktad under flera månader innan hon försattes på fri fot.
Enligt åtalet fick Falk, i vars dator det första hotmeddelandet återfunnits, flera relativt unga personer med kopplingar till Våbynätverket, att kartlägga och hota brottsoffren. Hans moster försåg utförarna med uppgifter om både Joachim Kuylenstierna och olika affärsförhållanden och vidarebefordrade även information mellan Kuylenstierna och gärningsmännen.
Hoten ledde till flera våldsdåd, bland annat till att en handgranat kastades mot en adress på Skeppsbron och att en sprängning utfördes mot en adress på Gärdet i Stockholm. På den sistnämnda adressen bodde en person med samma efternamn som Joachim Kuylenstierna, de båda har dock ingen annan koppling till varandra. Tretton personer som varit delaktiga i utförandet av våldsdåden har redan dömts i de delarna.
– Brottsligheten är synnerligen allvarlig eftersom den pågick i över ett års tid. Utredningen visar att både företagsledaren och hans kollegor fick mycket allvarliga hot och att ett brandattentat utfördes i syfte att sätta press på företagsledaren, säger senior åklagare Anna Stråth som lett förundersökningen i ett pressmeddelande.
Bevisningen mot de nu åtalade består bland annat av material som funnits i mannens beslagtagna dator och telefon.
I samband med en husrannsakan hemma hos Harriette Broman hittades även en organiserad cannabisodling i hennes källare. Hon friades från det misstänkta narkotikabrottet då hon menade att hon inte kände till den. Hennes sambo dömdes dock till två års fängelse för grovt narkotikabrott.
Enligt statsåklagare Sara Nilsson, som lett en del av förundersökningen, är det ett ”gott internationellt samarbete” som tillsammans med ”gediget polisarbete” på hemmaplan som har lett till att de som bedöms ligga bakom brottsligheten nu har kunnat åtalas.
Båda åtalade nekar till brott. DN söker de åtalades advokater.