På juldagen upptäcktes ett brott på elkabeln Estlink 2 och dagen efter meddelade bolagen Elisa Eesti och Citic Telecom att tre kommunikationskablar mellan Estland och Finland hade förstörts.
Polisen har inlett en brottsutredning om grovt sabotage och gått ombord fartyget Eagle S som misstänks vara en del av Rysslands skuggflotta.
Enligt Tormod Heier, professor i militär strategi och operationer vid Forsvarets høgskole i Oslo, är det inte osannolikt att ryssarna ligger bakom kabelbrotten. Händelserna passar in i ett större mönster som har blivit allt tydligare under året.
– Det finns anledning att anta att det här är organiserat av Ryssland. Det passar in i ett mönster där de ryska hybridhoten mot Natoländer antar en mer fysisk dimension. Det blir allt fler sabotageaktioner mot samhällskritisk infrastruktur av stor betydelse för väst, säger han till DN.
Tröskeln för att genomföra sådana här attacker är väldigt låg för ryssarna. Kablarna ligger nära den ryska staden S:t Petersburg och det finns inte många Natofartyg i området.
– Det här är inne på Rysslands bakgård. Det gör det väldigt enkelt att genomföra den här typen av hybrida operationer med ett fartyg som är registrerat i ett karibiskt land, som en del av skuggflottan som Ryssland använder för att undgå sanktioner från väst.
Om det rör sig om ryskt sabotage är det att betrakta som ekonomisk krigföring. Kablarna utgör samhällskritisk infrastruktur för Estland och brotten är särskilt allvarliga med tanke på den kalla årstiden – det finns risk för att elpriset stiger och beroendet av rysk energi ökar.
Kabelbrotten passar även in på psykologisk krigföring, eftersom det skapar oro och osäkerhet hos befolkningen. Invånarna i Estland och Finland ser att myndigheterna inte klarar av att säkra energitillförseln fullt ut.
– De bidrar till att undergräva legitimiteten för myndigheterna, eftersom invånarna ser att de inte klarar av att förse dem med trygghet i vardagen.
Om det här utvecklar sig till en mer framträdande hybrid krigföringsstrategi kan det leda till större legitimitetskriser. Invånarna i norra Europa brottas redan med prisökningar på el, mat och transporter och kabelbrott gör det svårt att tillhandahålla bra och säkra tjänster.
– I ryska ögon är detta ett attraktivt och riskfritt sätt att bidra till en form av social destabilisering och politisk fragmentering, eftersom det gynnar partier som inte nödvändigtvis vill spendera pengar på att stödja Ukraina år efter år.
Men det finns även en möjlighet att hybridattacker slår tillbaka mot Ryssland och leder till mer sammanhållning inom Natoländerna, eftersom alla känner sig utsatta och sluter upp bakom varandra.
– Den här typen av hybridattacker mot gasledningar och datakablar bidrar till att stärka sammanhållningen internt.
Läs mer:
Professor: Sverige kanske förbereder sig på fel krig
Ukrainas nya laservapen: ”Kan skjuta ned flygplan”