Vita huset under Donald Trumps ledning uppges vara splittrat i inställningen till Iran där ena sidan vill ta det försiktigt för att minimera ytterligare eskalering och den andra så fort som möjligt omintetgöra landets förmåga att framställa kärnvapen. Den sidan är i linje med den nuvarande ledningen i Israel som ska ha färdigställt planer för att gå till angrepp redan i maj, enligt New York Times källor.
Det militära alternativet motiveras med att Iran just nu är förhållandevis försvagat både militärt och ekonomiskt, men enligt uppgifter inifrån administrationen ska Donald Trump, åtminstone tills vidare, ha valt den diplomatiska vägen och sagt nej. Amerikanskt understöd – både under genomförandet och för väntad vedergällning – ingår i Israels planer för att hindra Iran från att kunna utveckla fungerande kärnvapen med i alla fall ett år eller mer.
Donald Trump ska ha framfört sin ståndpunkt till premiärminister Benjamin Netanyahu i Ovala rummet i samband med besöket förra veckan.
En överenskommelse med Teheran kan bara bli verklighet om man först ”går in, spränger anläggningarna och demonterar all utrustning, under amerikansk övervakning och med amerikansk verkställighet”, meddelade den israeliska regeringschefen efteråt och hänvisade till angreppet som slog ut Libyens atomprogram 2003.
USA har under senare tid dock gjort en serie militärstrategiska förflyttningar med fokus på området kring Iran, officiellt för att hantera den iranskstödda huthirörelsens tilltagande attacker. Exempelvis har ett andra hangarfartyg placerats i Röda havet, olika luftvärnssystem har fraktats till Mellanöstern och på militärbasen Diego Garcia i Indiska oceanen har man placerat en handfull B2-plan med bomber som kan slå ut underjordiska anläggningar.
Under Donald Trumps första mandatperiod drog han ut USA ur det så kallade JCPOA-avtalet som företrädaren Barack Obama under omvittnat stor möda framförhandlat med Iran och P5+1-gruppen där Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Ryssland och Kina ingick. ”The worst deal ever” beskrevs avtalet av Trump som i stället uttryckt ambitionen att nå ett mycket bättre.
President Pezeshkian har sagt att Iran välkomnar amerikanska investerare som vill göra affärer i landet men motsätter sig bestämt alla försök till regimskifte eller utländsk inblandning.