Beslutet om att attackera Iran skulle fattas inom 14 dagar, rapporterade medier över hela världen i torsdags med hänvisning till det amerikanska styret.
Direktivet, om att genom ett pressmeddelande ge medierna en felaktig tidsram, kom från USA:s president Donald Trump – som ett sätt att vilseleda Iran, rapporterar amerikanska medier.
Då hade Trump redan lutat starkt åt att USA skulle vidta militära åtgärder i flera dagar, uppger flera källor med insyn för CNN.
Samma kväll meddelade även Vita husets presschef Karoline Leavitt att Trump inte hade bestämt sig för en amerikansk attack mot Iran, också det på presidentens order.
– Men det fanns också en del sanning i det, säger en källa inom Vita huset till Washington Post.
Trump var hela tiden tydlig med att han kunde avbryta planen när som helst – ända fram tills bombflygplanen nådde iranskt luftrum, uppger källan. Under natten till söndagen bombade USA atomanläggningarna Fordow, Natanz och Esfahan i Iran.
Tillvägagångssättet som har använts, strategic military deception på engelska, är ett vanligt förekommande sätt att lura motståndaren, framhåller Jan Hallenberg, associerad seniorforskare på Utrikespolitiska institutet.
Att flygplanen som lyfte från basen i Missouri flög åt olika håll – några mot Europa och några mot Stilla havet – är ytterligare ett exempel på hur genomtänkt planen var, påpekar han.
– Frågan är om det var nödvändigt, iranierna har ju inget flygvapen men de har ju en del missiler och en del luftvärn, säger Jan Hallenberg.
Från amerikansk sida är man oerhört noggrann med att helst inte ha några förluster över huvud taget, tillägger han.
– I det här fallet var det på ett sätt deras mest imponerande vapensystem. Sådana plan kostar två miljarder dollar och det fick inte ske att de sköts ned.
Det är också en av orsakerna till att så få personer kände till planerna i förväg, enligt Jan Hallenberg. Inte ens ledande medlemmar i representanthuset och senaten fick information om attacken, vilket annars är kutym i USA, poängterar han.
I det här fallet informerades bara Republikanerna, partiet som Donald Trump tillhör, och inte Demokraterna.
– Det är ett sätt att politisera någonting som borde vara en nationell angelägenhet. Det har jag inte hört talas om tidigare i en sådan här viktig sak, säger Jan Hallenberg.
Läs mer:
Detta har hänt – USA:s attack på Iran
Så gick operation Midnight Hammer till