Anders Arborelius, 75, Sverige
En aspekt som spelar stor roll inför kommande påveval är talesättet ”efter en fet påve vill man ha en smal påve”, som betyder att man ibland söker lite av motsatsen till den som har varit, berättar Joel Halldorf, professor i kyrkohistoria vid Enskilda Högskolan Stockholm.
Det talar för Sveriges förste och ende kardinal Anders Arborelius, konstaterar han.
– Påve Franciskus hade ett mycket högt reformtempo och gjorde ofta ganska spontana, inte alltid helt förankrade uttalanden. Anders Arborelius är lågmäld och stillsam till sin personlighet. Han skapar inte kontroverser utan är en lugn person, säger Joel Halldorf.
Precis som för Franciskus är flyktingfrågan viktig för den svenske kardinalen. Han har inte velat uttala sig om huruvida han kan bli påve – men har sagt att han tror att nästa påve kommer att vara från antingen Afrika eller Asien, skriver The Washington Post.
Pietro Parolin, 70, Italien
Pietro Parolin är Vatikanstatens utrikesminister sedan 2013 och anses vara en av de mest erfarna kardinalerna. Han skulle representera en kontinuitet i Franciskus riktning, med betoning på till exempel fattigdom och klimatfrågor, enligt Halldorf.
– Med honom slipper Vatikanens pressavdelning vakna upp på morgonen och undra vad de behöver hantera i dag. Han är en mycket mer erfaren kyrkopolitiker. Om jag skulle tro någon, så skulle jag tro att det blir Parolin. Han passar rätt bra i ålder också.
Peter Kodwo Appiah Turkson, 76, Ghana
Ännu en viktig aspekt i valet av påve är att 80 procent av kardinalerna är valda av Franciskus, enligt Joel Halldorf. Det talar för att hans efterträdare blir någon som, likt honom själv, kommer från det globala syd – Afrika, stora delar av Asien och nästan hela Latinamerika – och lägger stor vikt vid sociala frågor.
Två av namnen som lyfts fram är Robert Sarah från Guinea och Peter Kodwo Appiah Turkson från Ghana. Joel Halldorf tror mer på alternativ nummer två.
De afrikanska kardinalerna är generellt sett mer konservativa än de europeiska – framför allt när det kommer till sexualmoralfrågor, påpekar Halldorf.
– Turkson är inte lika konservativ men är fortfarande påverkad av kontexterna där homosexualitet betraktas med större skepsis, säger han.
Peter Erdo, 72, Ungern
Peter Erdo utsågs till kardinal av påve Franciskus år 2023 och räknas enligt medier som en av de mest konservativa i kollegiet. Under den så kallade flyktingkrisen 2015 var han emot att den katolska kyrkan skulle ta emot flyktingar, skriver Reuters. Han är också emot att katoliker som har skilt sig och gift om sig ska ta del av nattvarden.
Erdo är ytterligare ett exempel på kardinaler som påverkas av sina ursprungsländer, påpekar Joel Halldorf.
– Det finns en ungersk ”touch” där. Och det skär sig mycket mot Franciskus, som hade som förslag att alla katoliker skulle ta in en flyktingfamilj. Det skulle kollidera med Franciskus linje, säger han och tillägger:
– Det skulle överraska mig om han blir vald, eftersom Franciskus har utsett så många kardinaler från det globala syd. Hela det perspektivet, om global solidaritet, är så viktigt i kardinalkollegiet nu.
Luis Antonio Gokim Tagle, 67, Filippinerna
Luis Antonio Gokim Tagle, kardinal sedan 2012, betraktas som en av Franciskus närmaste män. Det stora engagemanget för sociala frågor har gjort att han kallats för ”asiatiska Franciskus”, enligt Reuters. Humor och värme är andra gemensamma drag som den framlidne påven och Tagle delar, konstaterar Joel Halldorf.
– Han var var påtalad för tolv år sedan och då hade han varit en av de yngsta påvarna någonsin. Nu är han 67 och det är inte ovanligt ungt, men det gör att man måste vara trygg med valet eftersom han då skulle kunna vara påve i 20–25 år. Det kan göra att en del är lite tveksamma.