Under våren har Läkarförbundet stämt Region Stockholm i Arbetsdomstolen för att ha straffat en läkare på Karolinska för hans fackliga arbete, något som Läkartidningen rapporterat.
Ärendet gäller en läkare med flera fackliga förtroendeuppdrag. Enligt stämningsansökan har läkaren haft en tjänst som innebar ansvar och lönetillägg, men som avslutats efter ett par år, vilket hans närmaste chef motiverat med att det var svårt att förena med hans fackliga uppdrag. På det sättet har läkaren fått en lönesänkning.
”Vi har stämt Karolinska och Region Stockholm för att vi anser att de har missgynnat en läkare på grund av dennes fackliga arbete. Det är i strid med arbetsrätten men också ett angrepp på oss som fackförbund. Våra förtroendevalda ska inte behöva vara rädda för att straffas för sitt fackliga engagemang”, säger Sofia Rydgren Stale i en skriftlig kommentar.
Läkaren ska även ha bemötts aggressivt av en högt uppsatt chef under ett fackligt samverkansmöte, och fått en högljudd verbal tillrättavisning då han begärt ut information för medlemmarnas räkning. Tillrättavisningen anmäldes som kränkande särbehandling, vilket också slogs fast i en advokatutredning.
Samma höga chef har enligt ett vittne sagt på ett chefsmöte, då läkaren inte var med, att ”han vill ge läkaren på käften för hans fackliga arbete”. Enligt facket har arbetsgivaren gjort sig skyldig till föreningsrättskränkning och till brott mot förtroendemannalagen.
Läkarförbundet har yrkat sammanlagt 490 000 kronor i skadestånd – 245 000 kronor vardera till läkaren och läkarförbundet för brott mot förtroendemannalagen och mot medbestämmandelagen. Facket kräver dessutom att läkaren kompenseras ekonomiskt för det lönetillägg han gått miste om.
”Det är viktigt att vi tydligt markerar att vi inte accepterar några angrepp på våra fackliga ombud. Det blir tyvärr allt vanligare på svensk arbetsmarknad att fackligt förtroendevalda råkar illa ut. Vi som fackförbund måste göra allt vi kan för att motarbeta en sådan utveckling”, skriver Sofia Rydgren Stale.
DN har i flera artiklar rapporterat om Karolinska universitetssjukhusets personalpolitik, och hur anställda stängts av, avskedats och även polisanmälts. Externa jurister har anlitats för att bedriva polisarbete mot enskilda anställda. Anklagelserna om brottslighet har visat sig sakna grund. Förundersökningar har lagts ner, och sjukhuset har betalat ut miljonbelopp efter att personer tvingats sluta. I stället kan personer i sjukhusledningen ha gjort sig skyldiga till förtal.
Region Stockholm har i början av juni inkommit med svaromål till Arbetsdomstolen, och bestrider alla yrkanden. Läkaren har inte missgynnats på grund av hans fackliga engagemang, utan det fanns skälig anledning att inte förlänga hans uppdrag. Något verbalt påhopp har inte skett.
Arbetsgivaren bestrider också den höga chefens uttalande om att vilja slå läkaren på käften. Och även om ett sådant uttalande gjorts, så skulle det enligt regionen inte vara en kränkning av läkaren eller läkarförbundets föreningsrätt, eller ett hinder i läkarens fackliga uppdrag, enligt regionen.
DN har sökt Karolinskas sjukhusdirektör Christophe Pedroletti för en kommentar. Sjukhuset meddelar via presstjänsten att man inte kommenterar stämningen under den pågående rättsprocessen.
I en allmän kommentar uppger Christophe Pedroletti att han har förtroende för alla sina chefer och utgår från att de följer den nya inriktningen i hans ledarskap.
Både läkarens närmaste chef och den höga chefen är i tjänst.
DN har talat med läkaren som avböjer intervju.