När förlossningsläkaren Karin Pettersson efter 26 års anställning fick veta att hon skulle få sparken var ingen chef från sjukhuset närvarande. Det var i stället advokater – från firman Flood Herslow Holme – som lade fram ett varsel om avsked i februari 2024. Tillförordnade temachefen Per Mattsson, som undertecknat dokumentet, var inte där.
– Att den ansvariga chefen inte var med hade vi starka synpunkter på, säger Läkarföreningens ordförande Yvonne Dellmark.
Advokater från byråerna Flood Herslow Holme, Setterwalls och Mannheimer Swartling var involverade i olika delar av ärendet.
Yvonne Dellmark säger att det är första gången som hon varit med om att advokater anlitats redan under de lokala förhandlingarna i en arbetsrättslig tvist.
– I Läkarföreningen tyckte vi att det var väldigt märkligt att man hade advokater involverade i förhandlingarna på sjukhuset och inte Karolinskas egna jurister. Jurister är experter på lag, men det är en fördel om de som förhandlar har kunskap om organisationen och vet vad vi pratar om när vi argumenterar på mötena. Annars uteblir dialogen om lagens tillämpning helt, säger Yvonne Dellmark.
Som DN har berättat har Karolinska med hänvisning till korruptionsmisstankar, stängt av, avskedat och även polisanmält anställda. Men anklagelserna har visat sig grundlösa och förundersökningar har lagts ner. I stället kan personer i sjukhusledningen gjort sig skyldiga till förtal.
Samtidigt som Karolinska universitetssjukhuset byggde upp ett rättskansli med 70 anställda för att samla den juridiska kompetensen har sjukhuset mellan 2020 och 2024 använt externa juridiska tjänster för 22 miljoner, visar underlag som DN begärt ut från sjukhuset. En toppnotering nåddes 2024 med 6,8 miljoner kronor.
De externa advokatbyråerna och revisionsbyråerna som är upphandlade med ramavtal i Region Stockholm har bland annat stått till tjänst med externa utredningar i personalärenden vid en rad tillfällen. De har även anlitats som sjukhusets juridiska ombud. Beställningarna har gjorts av rättskansliets chef och godkänts av höga chefer och de tidigare sjukhusdirektörerna.
Enbart i fallet med förlossningsläkaren har advokatkostnaderna gått på 3,9 miljoner kronor.
Ett annat fall då externa jurister anlitats är neurokirurgen Adrian Elmi Terander som hösten 2022 stängdes av under pågående operation. Då gjorde Mannheimer Swartling en så kallad forensisk granskning, en brottsundersökning, och gick igenom hans mejl och viss annan dokumentation. Kostnad: 489 000 kronor.
När en grupp anställda från Mellanöstern abrupt stängdes av i mars 2022 och flera personer avskedades anlitade Karolinska två advokatbyråer. Rättskansliet tyckte att rapporten från Flood Herslow Holme var för lam och gav advokatbyrån bakläxa. Notan för advokattjänsterna blev 935 000 kronor.
– När det kom till avsked och lokala tvisteförhandlingar så träffade vi inte personer från Karolinska. Vi hamnade hos Mannheimer Swartling och blev bjudna på kaffe och kakor. Det blir nästan parodiskt att sitta på en advokatbyrå där de bara förmedlar påståenden från arbetsgivaren, för de är ju inte gratis, de där advokaterna, säger Birgitta Wrede, ombudsman på fackförbundet Vision.
En av de tidigare anställda, Sara, säger att hon själv blivit kontaktad av den advokatfirma som sedan utredde henne, varför hon kände till tillvägagångssättet.
– Advokaterna får namn på några personer att prata med när de får uppdraget, och frågar sedan om de borde prata med några andra. De frågade mig om en annan chef och ville att jag skulle bekräfta hens dåliga beteende. De fiskar efter personer som har något dåligt att säga, säger Sara.
Karolinskas styrelseordförande Göran Stiernstedt, som började sitt uppdrag i januari 2024, säger att han var kritisk till att sjukhuset anlitade externa jurister i fallet med förlossningsläkaren. I regionbudgeten fanns direktiv om restriktioner mot att använda konsulttjänster.
– Och om man byggt upp en hel stab av jurister så borde man klara av det internt på sjukhuset, påpekade jag för den tillförordnade sjukhusdirektören, säger Göran Stiernstedt.
Stiernstedt beställde själv advokattjänster för sjukhusets räkning. Under protestvågen mot avskedet kom ett 40-tal anmälningar in till sjukhusets visselblåsartjänst, riktade mot personer i sjukhusledningen. Våren 2024 anlitades Mannheimer Swartling för att utreda hur ledningen hanterat ärendet.
– Det är för att visselblåsarlagen ser ut så. Ledningen kunde ju inte utreda sig själv, säger Göran Stiernstedt.
Prislappen för utredningen blev 2,8 miljoner kronor.
Janne Flyghed, professor emeritus i kriminologi vid Stockholms universitet, har i sin forskning uppmärksammat hur privata företag och offentlig verksamhet anlitar privata aktörer för att bedriva internt polisarbete. Säkerhetsföretag, revisionsbyråer och advokatfirmor har utvecklat kompetens för att bedriva polisarbete och byggt upp forensiska avdelningar som utreder brottslighet.
– De anlitar en firma som kollar din mobil, din dator och vem du umgås med, som en regelrätt polisutredning. Men organisationen som anlitar firmorna äger hela processen och blir både polis, domare och åklagare, säger Janne Flyghed.
Följden blir dels är att styrkeförhållandena mellan parterna förändras, och att det blir svårare för den som anklagas att försvara sig. Ansvaret faller ytterst på den som beställer tjänsterna, menar han.
– Det blir lite Kalle Blomkvist över det hela när en organisation eller företag kallar in advokater och leker privatspanare. Det kan missbrukas när man försöker göra sig av med oppositionella och försöker hitta något att slå ner på.
– Det anmärkningsvärda i det DN rapporterat om är att de här personerna inte har gjort något. Ändå har man vidtagit kraftfulla åtgärder. Det är absurt, säger Janne Flyghed.
DN har sökt de berörda advokatbyråerna för att ställa frågor om deras roll i personalärenden på Karolinska. Henric Diefke, partner på Mannheimer Swartling, skriver i ett mejl att byrån inte kan svara på DN:s frågor med hänvisning till advokatsekretessen.
Enligt Sveriges Advokatsamfundets etiska regler får advokater inte bidra till att främja orätt, och inte medverka till brott. En advokat ska också avstå från ett uppdrag som bidrar till att någon annans rätt obehörigen kränks.
DN har sökt Karolinskas sjukhusdirektör Christophe Pedroletti. Han svarar skriftligt att sjukhuset så långt det är möjligt ska undvika att lägga pengar på externa advokattjänster.
”Arbetsrättsliga frågor hanteras av oss själva, den kapaciteten har vi hos oss våra egna jurister på Karolinska. Ibland kan det krävas spetskunskap, men det är oftast inom andra områden, till exempel vid tvister med leverantörer. Det är ändå ovanligt”, skriver Pedroletti.
På frågan om hur han ser på kritiken om att Karolinska tagit hjälp av externa advokater för att gräva fram saker om personer man vill bli av med svarar Christophe Pedroletti att sjukhuset förändrat både i hur hr-arbetet organiseras och hur juridiskt stöd hanteras.
”Om det skulle uppstå någon situation där vi misstänker brottsmisstankar så ska det anmälas till våra rättsvårdande myndigheter som får utreda det”, skriver Christophe Pedroletti.
Läs mer:
Karolinska pekade ut läkare som kriminella – kan vara förtal
Förundersökning mot förlossningsläkaren Karin Pettersson läggs ner
Efter krisen på Karolinska – nu avskaffas rättskansliet