Projektet ska pågå i fem år, och målet är att svensk simning genom forskning ska bli en internationell förebild inom träningsmetodik.
”Målsättningen är att individanpassa träningsmodulering, vila, sömn och nutrition för att maximera både prestation och välmående”, skriver förbundet.
Mannen som ska leda arbetet är en av Sveriges mest meriterade tränare Johan Wallberg som bland annat har tränat två av Sveriges största simstjärnor Therese Alshammar och Sarah Sjöström.
– Vi har ett grundspår där vi ska försöka profilera simmare, och med utgångspunkt från den vetskapen se om det går att komma med rekommendationer om hur de ska träna eller inte träna, berättar Johan Wallberg.
– I dag finns det ju flera tekniska möjligheter att monitorera allt från blodsocker till sömn på ett enklare sätt än tidigare.
Även om Johan Wallberg, sedan ett par år tillbaka, har lämnat tränarsysslan är han fortsatt delaktig i verksamheten på NEC, nationella elitcentrat på Eriksdalsbadet i rollen som test- och utvecklingsansvarig samt även i landslaget.
Den rollen kommer han behålla även om hans huvudsakliga uppgift de kommande åren blir att ansvara för forskningsprojektet.
– Ja, jag kommer fortsätta att jobba mer ”hands on” på simförbundet, och på ett sätt går de här sakerna lite hand i hand.
Kan du någon gång längta tillbaka till tränarjobbet?
– Ja, det händer men på ett sätt är det inte så stor skillnad mot det jag gör nu. Att vara tränare är i mångt och mycket att sätta i gång ett projekt och testa vissa saker för att se om det fungerar. Och sedan analysera och utvärdera vad som var bra eller dåligt.
– Det är klart, nu får jag jobba mer med metoder och framför en dator, men det ska bli kul att fördjupa sig lite.
Riktigt hur många simmare som ska ingå i gruppen som man ska följa är ännu inte helt klart.
– Det är alltid svårt att rekrytera försökspersoner, men vi hoppas ju att det här ska vara en stor hjälp för simmarna och att de därför ser det som ”win-win” att vara med. Vi vill ha ett relativt stort antal så vi skulle nog vilja komma upp i 40–50 simmare.
När en simmare säger ja till att vara med, vad gör ni då inledningsvis?
– När vi pratar om profileringen handlar det alltså om att försöka förstå vad varje simmare har för förutsättningar när det kommer till fysiologin – alltifrån vilka fysiska värden man har till vilken till exempel genuppsättning eller fibersammansättning man har. Men de exakta metoderna har vi inte spikat än, säger Johan Wallberg.
– För tanken är som sagt att vi med hjälp av den här datan bättre ska kunna förstå hur simmaren svarar på träningen. Därav min jämförelse med att det är först när man tittar under bilens motorhuv som man vet hur den fungerar.
Från GIH:s sida är man väldigt glad över det här projektet, vars resultat kommer att presenteras i både vetenskapliga och populärvetenskapliga sammanhang, samt i samband med föreläsningar under de kommande åren.
– Jag är exalterad och stolt för att vi har fått i gång detta samarbete och långsiktiga forskningsprojekt, säger Marcus Moberg, prefekt på institutionen för fysiologi, nutrition och biomekanik på GIH samt huvudansvarig för projektet för GIH:s räkning i ett pressmeddelande.
– Detta är precis vad vi önskar med vår verksamhet, driva innovativ högkvalitativ forskning i direkt samverkan med idrotten. Detta skapar en allmänt breddad kunskap inom träningsfysiologi och en spetskompetens inom simning.