Det har länge spekulerats om Kina planerar en invasion av Taiwan, som Peking anser vara en del av landet. Kinas militära upprustning ses som ett hot mot hela Sydostasien.
Nu har en ny typ av kinesiska landstigningsfartyg observerats, som ser ut att vara specifikt avsedda för en landstigning i Taiwan. Fartygen är utrustade med en brygga, som möjliggör landstigning även när kusten är svårtillgänglig. Av allt att döma är deras funktion i första hand militär, även om de inte officiellt tillhör den kinesiska militären, Folkets befrielsearmé.
Nyhetssajten Navalnews rapporterade i januari om att kanske så många som fem landstigningsfartyg konstrueras på ett skeppsvarv i Guangzhou. I mars spreds videoklipp av tre av landstigningsfartygen under en övning vid en strand i Guangdong.
– Den här typen av bryggpråmar är specifikt byggda för en invasion av Taiwan, säger Andrew Erickson, professor i strategi vid China Maritimes Studies Institute (CMSI) enligt The Guardian.
– De förkroppsligar allvaret i Xi Jinpings strävan att absorbera Taiwan på ett sätt eller annat.
Kina har byggt upp världens överlägset största kommersiella flotta. En del av fartygen antas kunna användas även för militärt bruk, i syfte att transportera material och trupper i en konfliktsituation.
Taiwan har flera naturliga hinder för en invasion. Det finns få stränder som lämpar sig för en landstigning längs med den klippiga kusten, men Kinas nya amfibiefartyg har över hundra meter långa vägbroar som kan transportera stridsfordon direkt till närmaste landsväg.
Då flera av dessa fartyg kopplas till varandra kan de bilda en 800–900 meter lång brygga. Landstigningsfartygen kan förankras stadigt i strandvattnet med ben så trupper, stridsfordon och material enkelt kan transporteras i land längs med bron. De kan också kopplas direkt till amfibiefartyg eller bilfärjor.
Paralleller har dragits till landstigningen i Normandie 1944, då Storbritannien och USA hade designat artificiella hamnar, kallade Mulberry. De kinesiska fartygens officiella beteckning är okänd, men de har kallats Shuiqiao. Det verkar finnas olika modeller, den största har en 140 meter lång brygga.
”I samband med att Kina utvecklat amfibieoperationer tyder landstigningspråmarna på att Folkets befrielsearmé snabbare än väntat kan ha tillräcklig kapacitet för att utföra en större operation över sundet mot Taiwan.” skriver J Michael Dahm och Thomas Shugart i en rapport för CMSI.
USA har tidigare bedömt att Kinas president Xi Jinping eftersträvar kapacitet att införliva Taiwan senast 2027. Kina utför regelbundet krigsövningar i närheten av Taiwan. Inofficiellt har USA förbundit sig att hjälpa Taiwan, men president Donald Trump har skapat osäkerhet bland USA:s bundsförvanter.
Samtidigt ser Trump Kina som USA:s största geopolitiska rival. Kina har redan fler krigsfartyg än USA, fast de inte är lika avancerade som de amerikanska. Historien har dock visat att landet med den största flottan nästan alltid avgår med segern i ett krig till havs, konstaterade Sam Tangredi, professor och pensionerad amerikansk kapten, i en analys 2023.
Experter pekar dock ut svagheter hos de nya landstigningsfartygen. Taiwan har bland annat raketartilleri med flera hundra kilometers räckvidd, som enkelt skulle kunna användas för att slå ut landstigningsfartygen då de förankrats.
Det är osannolikt att Kina skulle kunna inleda en invasion med en landstigning, utan att först ha försökt slå ut Taiwans flotta och flygvapen. Om USA rycker in för att hjälpa Taiwan blir det en svår uppgift för Kina att ens ta sig över det taiwanesiska sundet med landstigningsfartyg. Det finns också andra frågetecken.
”Samtidigt som landstigningspråmarna fyller en kritisk funktion för Folkets befrielsearmé, kan de bidra till nya problem för armén då det gäller en amfibielandstigning. Det kan bli en utmaning att flytta utrustning framåt från landstigningsområdet i en svårtillgänglig och kanske omstridd terräng i Taiwan”, står det i CMSI:s rapport.