Mellan 81 000 och 138 000 människor dör varje år på grund av ormbett. Långt fler invalidiseras för livet, främst på grund av de amputationer som sådana bett kan resultera i.
Flest liv skördas i Indien, där Russells huggorm står för runt 40 procent av dödsfallen. Det vill säga samma orm vars gift sägs ha orsakat stora problem för Alexander den store när han och hans armé försökte erövra Indien (försvararna hade helt sonika doppat pilspetsarna i ormgiftet). Märkligt nog varierar giftet från denna orm kraftigt. Både symtomen och hur dödligt det är skiljer sig åt mellan olika regioner i Indien.
De toxiska effekterna av ett ormgift beror främst på vilka enzymer som ingår i det, samt i vilka koncentrationer. Vad som orsakar att giftet från Russells huggorm varierar så pass mycket vet man inte. Det lokala klimatet tros vara en orsak. I ett försök att ta reda på mer har nu forskare analyserat giftprover från 115 ormar på 34 olika platser i Indien. Därefter använde de historiska klimat- och väderuppgifter från respektive plats, för att se om det fanns något samband.
Resultatet, som presenteras i tidskriften Plos, visar att den grupp enzymer i giftet från Russells huggorm som påverkas mest av klimatet är proteaserna; de enzymer som bryter vävnadernas proteiner. Exempelvis tenderade ormar som levde i torrare regioner att ha en högre proteasaktivitet i sitt gift, jämfört med ormar som levde i en fuktigare miljö. Med hjälp av uppgifterna skapade forskarna sedan en karta med de kliniska symtom som man kan förvänta sig i olika delar av Indien, på grund av bett orsakade av Russels huggorm.
”Russells huggorm är den kliniskt viktigaste ormen i världen. Den dödar och skadar fler än någon annan. Därför är det av högsta vikt att ta reda på mer om dess gift, hur kompositionen och aktiviteten ser ut, hur potent det är samt vilka faktorer som påverkar detta”, säger en av författarna bakom studien, Kartik Sunagar vid Indian Institute for Science, i en kommentar.
Läs mer:
Världsunikt ormstaket stoppar huggormar i Smygehuk
Ormbett dödar var sjätte minut – brist på motgift