Runt 400 millimeter regn inom bara några få timmar – det skyfall som drabbat Valencia i Spanien motsvarar på flera platser en helt års genomsnittlig nederbörd. Minst 95 personer har omkommit och många saknas fortfarande.
Samtidigt som mer regn väntar spanjorerna, bland annat i de östra delarna av Valencia, förbereder klimatforskare vid forskningsprojektet World Weather Attribution en snabbanalys av vad som inträffat för att undersöka kopplingen till klimatförändringarna.
– Vi har inte påbörjat analysen ännu, men vi har sett flera liknande extrema skyfall den senaste tiden – från Dubai och Afghanistan till centrala Europa och Sahelregionen i Afrika – och där alla har fått ungefär samma resultat, nämligen att skyfallen blivit runt 10 procent mer intensiva av våra utsläpp, säger klimatologen Friederike Otto, verksam vid universitetet i Oxford och Imperial College i London.
Tror du att ni kommer att se att människans utsläpp har påverkat skyfallet i Valencia också?
– Jag är helt säker. Det finns inget som pekar på att samma sak inte skulle gälla här, frågan är snarare om det är ännu värre.
Att skyfallen blir värre av människans utsläpp förklaras av att varmare luft kan hålla mer vattenånga, ungefär 7 procent mer per grad Celsius. Det betyder i sin tur att mer regn kan komma i samma skyfall.
– Eftersom vi befinner oss vid 1,3 graders global uppvärmning är det ganska väntat att skyfallen blir omkring 10 procent värre, säger Friederike Otto.
Men det är mer komplicerat att undersöka hur sannolikheten för en enskild händelse har ökat eller minskat som en följd av människans utsläpp. Då utgår forskarna dels från statistik över liknande händelser historiskt, dels från klimatmodeller, där de jämför den verkliga sannolikheten för händelsen med en teoretisk värld utan människans utsläpp av växthusgaser.
Skyfallet i Valencia är en särskild utmaning, eftersom skyfallet var så extremt under en så kort tid.
– De klimatmodeller som vi har tillgång till är inte så bra på att beräkna händelser på daglig skala, så vi kommer förmodligen brottas lite med att beräkna effekten av människans utsläpp på ett riktigt bra sätt, säger Friederike Otto.
Samtidigt visar det extremt snabba förloppet i Spanien på en annan viktig aspekt, påpekar hon.
– Det är en hädelse som utvecklades väldigt snabbt, vilket gör det särskilt utmanande för samhällen att förbereda sig. Det visar på hur oerhört viktigt det är med system för tidiga varningar för extremväder.
Läs mer:
Kritik mot myndigheter efter skyfallen – larmade för sent
Peter Alestig: Spanien en hotspot för klimatförändringar – nu ser vi varför
Klimatforskare om översvämningarna: ”Chockerande”