Under 1,5 barn per kvinna – barnafödandet i Sverige har aldrig tidigare varit så lågt som under fjolåret.
2022 föddes 51 barn i Borgholms kommun på Öland – vilket var det lägsta antalet på över 50 år. Därför beslutade kommunen att året därpå ge ett presentkort om 2 500 kronor – motsvarande två barnbidrag – till alla nyblivna föräldrar.
Presentkortet skulle locka fler barnfamiljer att slå sig ner i kommunen, men framför allt marknadsföra kommunen som barnvänlig.
– Det är en liten pusselbit i det stora hela för att göra oss mer attraktiva för barnfamiljer, säger kommunstyrelsens ordförande Ilko Corkovic (S).
Beslutet klubbades, men redan innan det trädde i kraft första januari 2024, hade oppositionsrådet Carl Malgerud (M) överklagat.
Tio månader och 46 barn senare upphävde Förvaltningsrätten i Växjö beslutet, vilket P4 Kalmar tidigare rapporterat.
Sedan dess har inga fler presentkort delats ut i Borgholms kommun.
– Det har inte fötts något barn sedan domen kom, det är som att en förbannelse råder, säger Ilko Corkovic.
Även om det föds fler barn i år – vilket Ilko Corkovic hoppas – delas inte några fler presentkort ut och kommunen har inte heller budgeterat för det kommande år.
Trots det har kommunen överklagat beslutet.
– För framtida tillämpning är det bra att veta, säger Ilko Corkovic.
Förvaltningsrätten bedömde att presentkortet strider mot kommunallagen, eftersom kommunen inte får ge stöd eller ersättning till enskilda.
– Det är en grundläggande demokratisk rättighet i vårt samhälle att staten ska behandla medborgarna lika och det gäller även för kommunerna, säger Jon Nyhlén, docent i statsvetenskap vid Stockholms universitet.
Men det finns kommuner som haft liknande system. I Norsjö fick nyblivna föräldrar ett presentkort om 5 000 kronor 2015 och 2016. 2013 införde Ödeshög en ”babypeng” på 10 000 kronor per barn. 2017-2019 var beloppet 5 000 kronor. Totalt sökte 297 personer babypengen, vilket motsvarar över två miljoner kronor.
För att ett kommunbeslut ska prövas krävs att någon överklagar det. Det är därför inte ovanligt att kommuner fattar beslut som i själva verket inte är lagliga, säger Jon Nyhlén.
– Att flera andra kommuner har gjort det tidigare innebär inte att det är tillåtet.
– Det som är principiellt intressant med den här typen av fråga är vad kommunen får göra och inte får göra. Även för kommunen kan det vara komplext att veta och förstå var gränserna går, säger han.
I Arvika låg ett liknande förslag på bordet i år, men på grund av den pågående processen i Borgholm har kommunen avvaktat, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Söderholm (S).
– Nu blev det ju tydligt att det inte var lagligt. Då blev det en icke-fråga även här, säger han.
Sverige sticker inte ut med sina låga födelsetal utan är i sällskap av till exempel Norge, Island och Finland. 2022 gav 58 kommuner i Finland en ”babypeng” till nyblivna föräldrar, enligt en undersökning av Kommunförbundet. Babypengen var vanligast i kommuner med liten befolkning, och det genomsnittliga beloppet var 500 euro, i dag cirka 5 800 kronor.
Nu diskuteras frågan om babypeng på nationell nivå. I en utredning som beställts av Finlands regering föreslås 20 åtgärder för att öka antalet födslar – som 30 000 euro till förstföderskor under 30 år.
– Det är en signal som säger att Finland är ett bra land att föda barn i, där föräldrarna mår bra och där unga stöttas så att de vågar få barn tidigt om de vill, säger regeringens utredare Anna Rotkirch.
Fakta.Antalet barn födda i Borgholms kommun/år
2019: 67
2020: 76
2021: 73
2022: 51
2023: 51
Källa: SCB
– Jag betonar att det inte finns en sak regeringen kan göra, det är en stor fråga som gäller största delen av mänskligheten, säger hon.
Nu ska de 20 förslagen omarbetas i en arbetsgrupp innan de slutligen läggs på regeringens bord. Hon tror inte att babypengen kommer att införas – men tror att diskussionen är minst lika viktig.
– Finns det tidigare resultat på att det fungerar? Nej. Tycker jag att vi är i en väldigt drastisk situation som gör att vi borde tänka om och pröva allt möjligt? Ja.
Gunnar Andersson, professor i demografi vid Stockholms universitet är i skeptisk till ekonomiska incitament av den här typen.
– Det fungerar inte, säger han.
Även om en babypeng inte ökar barnafödandet, kan det fungera i marknadsföringssyfte.
– Det kan visa en positiv, barnvänlig image i jämförelse med andra kommuner och marknadsföra kommunen som barnvänlig. Det går inte att göra någon analys av förändringar i antalet födda barn under enstaka år i små kommuner som Borgholm, det är så stor slumpvariation.
Läs mer:
Kommunerna som växer och krymper – och så är det hos dig
Forskaren: Två barn är den magiska gränsen
Fakta i frågan: Varför föds så få barn?