Det första säkerställda fyndet av mördarsnigeln skedde i Skåne 1975. Ted von Proschwitz, vetenskaplig intendent på Göteborgs naturhistoriska museum, säger att Sverige inte var berett på hur besvärlig snigeln skulle bli för odlare. Lagom till 80-talet hade arten spridits till många ställen i södra och mellersta Sverige där snigelns glupska beteende konkurrerar ut andra arter.
I november i fjol hittades en ny invasiv art i planteringar i Skåne – den köttätande plattmasken Obama nungara. Arten äter daggmaskar och sniglar, vilket kan påverka ekosystemet i jorden. Enligt Naturvårdsverket är det svårt att förutspå vidden av effekten arten kan få för fåglar, som livnär sig på maskar, och för jordbruket.
Lövplattmasken, som kan bli uppemot decimeter lång, hittas vanligtvis under död ved och krukor.
Ted von Proschwitz ser likheter med hur det var när mördarsnigeln kom till Sverige. I båda fall sker genom människans import av växter och jord. Nu som då hade arten redan börjat spridas runtom i Europa.
– I Frankrike har masken blivit vanlig i många trakter.
Det finns tecken på att masken kan fortplanta sig i snabb takt, enligt länsstyrelsen. Det har varit en anledning till mördarsnigelns spridning i Sverige. Snigeln är tvåkönad och kan därmed befrukta sig själv och lägga 400 ägg under en livstid.
När mördarsnigeln kom togs Sverige på sängen, enligt Ted von Proschwitz. Han ser en möjlighet i att myndigheterna reagerat snabbare den här gången. Även om myndigheterna fortfarande inte vet vilka metoder som kan hindra masken från att sprida sig i samhället. I december beslutade regeringen att myndigheter får vidta nödåtgärder för att motverka att masken får fäste i Sverige.
– Vi är mer alerta nu och kan ta tag i problemet innan den spridits till i alla trädgårdar i Sverige. Man kommer snabbare kunna ge rätt råd och kanske hitta metoder för att behandla importerade plantor.
Borde inte sådana metoder redan tagits fram, med tanke på att vi fått in invasiva arter genom importerade växter i årtionden?
– Det är en bra fråga. Jag har propagerat för att man ska göra något länge. Men jag är ändå inte politiker eller ämbetsman. Det är upp till länsstyrelsen, Naturvårdsverket och regeringen att ta tag i problemen, säger han och tillägger:
– Många tycker att man redan har förlorat slaget mot mördarsnigeln.
I torsdags bekräftades det att lövplattmasken hittats i Blekinge för första gången. Till SVT sade Annika Smålander, på Länsstyrelsen i Blekinge, efter fyndet att ”det inte får bli som med mördarsnigeln” och att det behövs åtgärder nu. Den har också hittats i handelsträdgårdar i Halland.
Om man tror att man hittat masken ska man ta en bild på masken och skicka en bild till sin lokala länsstyrelse, skriver myndigheten på deras hemsida.
Ted von Proschwitz säger att Länsstyrelsen i Skåne undersöker hur arten ska bekämpas.
Cajza Eriksson, samordnare för arbetet mot invasiva arter vid Länsstyrelsen Skåne, sade till SVT i mars att länsstyrelsen hoppas att EU också ska arbeta med frågan. Myndighetens resurser riskerar nämligen att inte räcka till för att begränsa spridningen av arten.
– Bara i Skåne så har vi ungefär tre och ett halvt tusen registrerade företag som håller på med växter och vi är fortfarande bara en och en halv person som jobbar med den här frågan, sade hon.
Läs mer:
Invasiva ostron på väg mot Östersjön
Tillplattad mask oroar länsstyrelsen i Skåne
Hon lär hundar att lukta sig till invasiva arter