Sedan andra världskriget har Tyskland låtit sitt handelsöverskott med USA stanna där – i form av en guldreserv i Federal Reserve Bank i New York. Den består av 1 236 ton guldtackor, värd 113 miljarder euro och har inte kontrollerats sedan andra världskriget.
Man har ju litat på varandra. Men efter att Donald Trump själv uttryckt tvivel om huruvida USA:s guldreserv är kvar har tyska politiker och beslutsfattare höjt rösten för att Tyskland ska ta hem guldet.
– Bundesbank och regeringen måste visa framsynthet och omedelbart hämta tillbaka det tyska guldet från USA. I en tid då Berlin och Bryssel diskuterar enorma nya lån kan nödsituationer uppstå. Då behöver vi ögonaböj tillgång till alla guldreserver, säger Michael Jäger till Bild. Han är ordförande för Europeiska skattebetalarförbundet, med totalt över en miljon medlemmar i hela EU.
Jäger kräver dessutom att guldtackorna som ska finnas i bankvalven i New York kontrollräknas. Därefter transporteras till Tyskland. Han får medhåll av kristdemokratiska folkvalda i förbundsdagen.
– Jag kräver att vi regelbundet kontrollerar den tyska guldreserven. Tyska förbundsbanken måste själva räkna tackorna och dokumentera resultatet, säger Markus Ferber till Bild. Han sitter i förbundsdagen för kristdemokratiska CDU.
Frågan är i själva verket inte ny. CDU:s före detta förbundsdagsledamot Marco Wanderwitz försökte redan år 2012 få tillstånd att se och kontrollräkna landets guldreserv utomlands.
– Antingen måste vi regelbundet kontrollräkna eller också hämta tillbaka guldet, sade Marco Wanderwitz redan då, enligt Bild.
Över hälften av den totala tyska guldreserven finns i Frankfurt (1 710 ton). 1 236 ton ligger i New York och resten i Bank of London, enligt Stern.
Att ett land har en del av sin guldreserv utanför landet är normalt. Det är ett sätt att säkra sin egendom i en krissituation, eftersom det möjliggör att man vid behov snabbt byter guld mot hårdvaluta.
Regeringen i Berlin hade förstås aldrig kunnat tänka sig att USA – en nära allierad sedan andra världskriget – plötsligt skulle bli ett osäkert ställe för en guldreserv. Utåt försöker dock tyska Bundesbank hålla god min. När Politico bad om en kommentar av Bundesbanks direktör Joachim Nagel mejlade banken dem ett tidigare uttalande från februari. Där säger Nagel att han inte ligger sömnlös på nätterna på grund av den tyska guldreserven.
– Jag har ett fullständigt förtroende för våra kolleger på amerikanska centralbanken, sade Nagel.
Det är något som Nagel måste säga. Så länge guldet befinner sig i New York är det inte läge att sprida misstankar.
Politico påpekar att det annars brukar vara populister – inte etablerade tyska politiker – som uttrycker tvivel om guldreserver. Oron i Tyskland har ursprungligen satts igång av Trump och hans medhjälpare Elon Musk själva, efter att de uttryckte tvivel om att USA:s guldreserver i Fort Knox finns kvar.