I juli fick mejeribonden Patrick Holden i England en rekordstor beställning. En fransk stormarknadskedja ville köpa 22 ton av hans speciella Hafordcheddar.
– Eftersom beställningen kom från Frankrike tänkte jag: äntligen blir vi uppskattade på kontinenten, säger han till BBC.
För att få ihop tillräckligt med ost var han tvungen att ta hjälp av två andra mejeribönder. Den 300 000 pund – cirka fyra miljoner kronor – dyra osten fraktades via en återförsäljare i London till ett lager i väntan på leverans.
Men det visade sig att allt var en bluff. Någon köpare i Frankrike fanns inte. I stället försvann osten spårlöst.
Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina, brexit och covid-19 har fått priserna på både mat och bränsle att gå upp. Att tillverka och förvara ost kräver mycket energi, vilket gör det till en dyr process. Därför är ostmarknaden ett tacksamt mål för organiserad brottslighet.
Det gäller inte bara ost. Brottslighet kopplad till livsmedel har ökat i Europa i takt med att maten blir dyrare, skriver The Guardian. Globalt kostar brottsligheten kopplad till livsmedelsindustrin, inklusive stöld och förfalskning, mellan 30 och 50 miljarder dollar om året, enligt Världshandelsorganisationen, WTO.
I Italien har tillverkare av parmesanost börjat förse sina ostar med mikrochip för att på så sätt kunna spåra dem. Försäljningen av parmesanost omsätter omkring 41 miljarder kronor per år. Chippet gör också att köparen kan skanna varje ost och få reda på om osten är äkta vara eller inte, skriver BBC.
Den svarta ostmarknaden tros vara stor i Ryssland, där sanktionerna från väst gjort att vissa livsmedel blivit svårtillgängliga.
– Ost och vin är två av de vanligaste produkterna som smugglas in i Ryssland, säger experten Chris Elliot till BBC.
Oststölden i London den 14 oktober, som kallas ”the grate cheese robbery” förblir ett mysterium. I slutet av oktober greps en man i 60-årsåldern, som senare släpptes mot borgen.
– En stöld av den här magnituden kan lätt innebära slutet för en gård som tillverkar ost, säger mejeribonden Patrick Holden till BBC.