I maj 2024 riktade Skolinspektionen skarp kritik mot Mariaskolan i Umeå och menade att skolans brister handlar om allvarliga missförhållanden. Kritiken handlade bland annat om att undervisningen saknade vetenskaplig grund.
Myndigheten var exempelvis kritisk till att lärare undervisat om att syndafloden som beskrivs i bibeln hade ägt rum. Påståendena presenterades i ett bildspel med länkar till kreationistiska källor. Man hade även argumenterat för att sedimentlager i Grand Canyon ifrågasätter jorden ålder till stöd för syndafloden.
– Man relativiserade vetenskapliga förklaringar genom att säga att ”olika personer tror på olika saker” och att ”är man kristen tror man ofta på de bibliska berättelserna”, säger Anna Bergqvist, enhetschef Region Norr på Skolinspektionen.
När de följde upp skolans arbete under våren 2025 fann man återigen undervisning som myndigheten menar inte vilar på vetenskapliga grunder. Anna Bergqvist var den som fattade beslutet.
– De tidigare bristerna är avhjälpta, de har bland annat gjort om den lokala kursplanen och haft temavecka med temat vetenskap. Men vid återbesöket hittade vi nya brister kopplat till kravet på vetenskaplig grund.
Nu vill man återigen att skolan rättar sig och hotar om nedläggning ifall huvudmannen, Umeå kristna friskoleförening, inte ändrar sin undervisning.
I myndighetens beslut framgår bland annat att:
● Elever i flera olika årskurser har sagt att lärare inte tagit upp frågor om jordens ålder och evolutionsteorin. Lärare ska ha sagt att ”alla får tro på vad de vill, vissa tror på big bang”.
● En lärare ska ha delat ut bokmärken med bibelorden ”ljuset har övervunnit mörkret” under en lektion i kristendom. Läraren ska bland annat ha sagt att man ska älska sin nästa som sig själv och gett exempel på hur soldater från Ukraina och Ryssland kan älska varandra trots att de är fiender.
Till Skolinspektionen bemöter rektorn kritiken. Gällande bokmärket jämför rektorn det med att dela ut multiplikationstabeller under en matematikundervisning.
Myndigheten tycker dock att den jämförelsen är bristfällig då skolans undervisning inte ska påverka elevernas livsåskådning åt det ena eller andra hållet. Rektorn säger även att man nu gjort om planeringen för att kunna ta upp big bang senare, under nästnästa år.
År 2024 gjorde Skolinspektionen på uppdrag av regeringen granskningar av flera skolor med konfessionell inriktning. Myndigheten granskade 28 skolor, i 16 av dem fann man brister när det gällde konfessionella inslag. På vissa skolor saknade elever möjligheter att utebli från skolans religiösa inslag.
– Det finns många kristna skolor som sköter sig men visst är det problematiskt att det brister. Vi ser att bristerna i förhållande till undervisning på vetenskaplig grund ofta sker kopplat till undervisning i biologin och religion, säger Anna Bergqvist.
Senast den 24 oktober 2025 ska skolan ha vidtagit de åtgärder som Skolinspektionen kräver. Om det inte sker kan det leda till vitesföreläggande men även att skolan stängs eftersom de tidigare bristerna utgör ”ett allvarligt missförhållande”.
DN har varit i kontakt med både skolans rektor och styrelseordförande som inte velat ställa upp på en intervju. Via mejl lämnar istället skolchefen Maria Flising en kommentar:
”Det känns glädjande att Skolinspektionen ser vilka insatser vi gjort på Mariaskolan och att de förändringar vi gjort har mött de allvarliga brister som de tidigare har påtalat”.
Hon skriver vidare att ”där vi tidigare ansågs ha allvarliga brister nämner man nu endast några detaljer, om vilka vi har flera frågor. Vi kan dock inte svara på dem förrän vi har diskuterat dem med Skolinspektionen och det blir i augusti när de är tillbaka efter sin semester”.
Läs mer: Svenska skolor riskerar miljonsmäll för allvarliga brister