I samband med riksdagens öppnande läser statsministern upp sin regeringsförklaring som ska ligga till grund för regeringens arbete det kommande året. Ulf Kristersson (M) konstaterar att mycket arbete återstår innan regeringen lyckats genomföra Tidöavtalet.
– Ett mycket stort antal utredningar ska nu tas om hand och läggas till grund för skarpa reformer som gör skillnad i människors vardag, säger han.
Här är fem av huvudpunkterna i regeringsförklaringen:
Kriminaliteten
Rättspolitiken är en av regeringens högst prioriterade frågor. Statsministern lovar att förslag för att mota kriminaliteten kommer att fortsätta läggas fram i snabb takt. Bland annat lovar han att regeringen under hösten kommer att lägga fram ett lagförslag om att tillåta anonyma vittnen. Dessutom fortsätter satsningen på fler kameror, dels genom en kraftig ökning av antalet bevakningskameror, dels genom lagändringar som ger polisen tillgång till trafikkameror och automatisk nummerplåtsavläsning.
– Ingen uppgift är viktigare än att trycka tillbaka den systemhotande organiserade brottsligheten, säger Ulf Kristersson.
Utrikespolitiken
Statsministern konstaterar att Europeiska unionen är Sveriges viktigaste utrikespolitiska plattform och har en helt avgörande betydelse för Sveriges ekonomi, klimatarbete och röst i världen. Samtidigt framhåller han att stödet till Ukraina är de kommande årens allra främsta utrikespolitiska uppgift.
– Den fria världen har en historisk uppgift att stå emot Rysslands maktexpansion och hjälpa Ukraina att vinna kriget, säger Ulf Kristersson.
Samtidigt fastslår han, angående konflikten i Gaza, att Sverige står upp för Israels rätt att försvara sig i enlighet med folkrätten och kräver att gisslan friges.
– På kort sikt behövs en humanitär vapenvila för att minska de regionala spänningarna och mildra den humanitära katastrofen i Gaza. På längre sikt tror Sverige liksom EU och USA på idén om en tvåstatslösning.
Migrationen
Statsministern framhåller att asylinvandringen till Sverige är den lägsta på många år. Målet för regeringen är att invandringen ska fortsatt vara låg och ligga på EU:s miniminivå.
Samtidigt fastslår han att regeringen ska stimulera fler att återvandra. Trots att regeringens egen utredare nyligen underkände planerna på att betala människor för att återvända kommer regeringen att återkomma med ett sådant förslag, enligt statsministern.
– Frivillig återvandring bör kraftigt stimuleras och öka, säger han.
Ekonomin
När inflationen nu fallit tillbaka till mer normala nivåer anser regeringen att det finns utrymme för att driva en mer offensiv ekonomisk politik. Statsministern framhåller satsningar på infrastruktur, forskning och AI som exempel på tillväxtfrämjande åtgärder. Även skattesänkningar på löneinkomster, sparande och drivmedel lyfts fram.
– Nu har vi lämnat det värsta bakom oss. Den ekonomiska politiken går in i en ny fas.
Klimatet
Regeringen backade nyligen om den så kallade reduktionsplikten, det vill säga inblandning av biobränslen i drivmedel. Nivån höjs från sex till tio procent och därmed hoppas regeringen att Sverige ska kunna nå delar av EU:s klimatmål till 2030. Statsministern aviserar också en del andra klimatsatsningar, som en elbilspremie riktad till grupper i behov av stöd i exempelvis glesbygd, en förstärkning av investeringsstödet Klimatklivet och stöd till produktion av biogas i jordbruket. Samtidigt betonar han att det Sverige gör inte räcker för att komma tillrätta med den globala klimatkrisen.
– Eftersom utsläppen är gränsöverskridande måste också lösningarna vara det, säger Ulf Kristersson.
Läs mer: Direktrapportering: Riksmötets öppnande
Fakta.Riksmötets öppnande
Riksmötets öppnande är den ceremoni som officiellt inleder ett nytt riksmöte i Riksdagen.
Riksmötet har formellt öppnats när statschefen på talmannens begäran förklarar det för öppnat.
Det sker årligen i september, och markerar början av Sveriges riksdags arbetsår efter sommaruppehållet.