Close Menu
Sol ReporterSol Reporter
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Trendigt

Patrik Hagman: Han vänder på myten om våld i religionens namn

augusti 13, 2025

Amerikanska klubben köper loss Hammarbys tränare

augusti 13, 2025

Lina Lund: ”Vad kan gå fel? Det mesta”

augusti 13, 2025

Sebastian Nowacki: Varför badar barn i en diabolisk cocktail?

augusti 13, 2025

Peter Alestig: En klimatdystopi – precis som forskningen varnat för

augusti 13, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Login
Facebook X (Twitter) Instagram
Sol ReporterSol Reporter
Webberättelser
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Nyhetsbrev
Sol ReporterSol Reporter
Hemsida » Kritiken från biodlare: Lyckas inte avslöja bluffhonungen
Sverige

Kritiken från biodlare: Lyckas inte avslöja bluffhonungen

NyhetsrumBy Nyhetsrummaj 29, 2025
Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email Tumblr Reddit LinkedIn

Honung är ett av världens mest fejkade livsmedel.

Produkten får inte innehålla någonting annat än just honung. Varken andra ingredienser, färgämnen eller tillsatser.

Men verkligheten ser annorlunda ut.

När EU år 2022 genomförde ett prov på ett hundratal importerade honungssorter, misstänktes 46 procent av varorna för att på olika sätt vara förfalskade. Ofta genom att vara utspädda med olika typer av sockerlösningar. Studien pekade på ett utbrett problem i den europeiska livsmedelsbranschen: testmetoderna för att upptäcka falsk honung verkade inte fungera.

I Sverige har nu branschorganisationen Biodlingsföretagarna gjort ett eget test av honungen på den nationella marknaden. Testet gjordes med dna-teknik – en metod som inte godkänts av EU.

Resultatet visade att 36 av 40 produkter var utblandat med annat än honung. Samtliga utspädda honungsprover var importerade från andra länder. Samma test i andra länder visar på liknande resultat. I Storbritannien tydde dna-test på att 90 procent av honungen på marknaden innehöll olika fyllnadsmedel.

– De gamla metoderna avslöjar inte fusket. Det är framför allt Kina och Vietnam som har lärt sig att tillverka någon form av syntetisk honung. De har lärt sig att modifiera den här sockerlösningen på ett sätt så att den traditionella analysmetoden inte avslöjar den, säger Yngve Kihlberg, ordförande för de svenska biodlingsföretagarna.

Om det inte är honung i förpackningarna, vad är det då?

– Det är ju det som är lite otäckt. Vi vet inte.

Att blanda ut honungen med andra ingredienser handlar i slutändan om pengar, förklarar han. Utspädd honung betyder lägre produktionskostnader och priset i matbutiken kan därför pressas ned. Förlorarna blir biodlare som blir utkonkurrerade på marknaden, och konsumenten som köper en produkt som visar sig vara en annan.

Ellen Edgren, enhetschef på Livsmedelsverket, säger att samtliga honungssorter på den svenska marknaden har testats och godkänts. Trots det kan hon inte utesluta att det finns förfalskad honung i svenska matbutiker.

– Det är en tid sedan de här analyserna togs fram. Fuskarna ligger före hela tiden. De är väldigt proffsiga på att ta fram avancerade metoder för att kringgå befintliga tester, säger hon.

Den metod som Livsmedelsverket använder sig av för att hitta bluffhonungen är genom att mäta de substanser som den innehåller. Just nu pågår ett arbete på EU-nivå för att uppdatera sättet som honungen kan säkerställas på, något som kan innebära en öppning för dna-test som godkänd metod, tror Ellen Edgren.

Fram tills dess finns det inte mycket som Livsmedelsverket kan göra med resultatet från biodlingsföretagarna dna-test.

– Så fort att man har en godkänd analys, då är det bara att plocka bort produkterna. Men än så länge har vi ingen analysmetod som faktiskt kan detektera fusket, säger Ellen Edgren.

Kan vi lita på att den honung som finns i svenska matbutiker är säker att äta?

– Det är ingenting som tyder på att det är någonting farligt. Hade det varit någonting farligt skulle vi redan fått de signalerna och butikerna hade plockat bort det.

Läs mer:

Gårdsförsäljning ledde till norsk ciderboom

Bästa maten för att bli så gammal och frisk som möjligt

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram WhatsApp

Relaterade Artiklar

Män drev förfalskningsfabrik i lägenhet – döms och utvisas

Sverige augusti 13, 2025

Bromsen värre än myggen i sommar

Sverige augusti 13, 2025

Tandläkarbesök ska bli billigare för äldre

Sverige augusti 13, 2025

Kommuner ska inte få stoppa urangruvor: ”Ett slag mot demokratin”

Sverige augusti 13, 2025

Elias Rosell: Dags att sluta hyckla – bra att tillåta uranbrytning i Sverige

Sverige augusti 13, 2025

Allt fler förskolor stänger när barnafödandet går ner

Sverige augusti 13, 2025

Instruktionen till Bryssel tydlig: ”Frys handelsdelen”

Sverige augusti 12, 2025

Forskare varnar för miljörisker när gruvprojekt på Östersjöns botten tar steg framåt

Sverige augusti 12, 2025

”Skillnad på att ligga på stranden och gå i svensk skola i Thailand”

Sverige augusti 11, 2025

Redaktörens Val

Amerikanska klubben köper loss Hammarbys tränare

augusti 13, 2025

Lina Lund: ”Vad kan gå fel? Det mesta”

augusti 13, 2025

Sebastian Nowacki: Varför badar barn i en diabolisk cocktail?

augusti 13, 2025

Peter Alestig: En klimatdystopi – precis som forskningen varnat för

augusti 13, 2025

Wahlgren om misstänkte stalkern: ”Jättetufft”

augusti 13, 2025

Senaste Nytt

Analys: Största ryska framryckningen på ett år

augusti 13, 2025

Hedengrens bokhandel kan tvingas stänga för gott – vädjar om hjälp

augusti 13, 2025

Män drev förfalskningsfabrik i lägenhet – döms och utvisas

augusti 13, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
2025 © Sol Reporter. Alla rättigheter förbehållna.
  • Integritetspolicy
  • Villkor
  • Kontakt

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Sign In or Register

Welcome Back!

Login to your account below.

Lost password?