Honung är ett av världens mest fejkade livsmedel.
Produkten får inte innehålla någonting annat än just honung. Varken andra ingredienser, färgämnen eller tillsatser.
Men verkligheten ser annorlunda ut.
När EU år 2022 genomförde ett prov på ett hundratal importerade honungssorter, misstänktes 46 procent av varorna för att på olika sätt vara förfalskade. Ofta genom att vara utspädda med olika typer av sockerlösningar. Studien pekade på ett utbrett problem i den europeiska livsmedelsbranschen: testmetoderna för att upptäcka falsk honung verkade inte fungera.
I Sverige har nu branschorganisationen Biodlingsföretagarna gjort ett eget test av honungen på den nationella marknaden. Testet gjordes med dna-teknik – en metod som inte godkänts av EU.
Resultatet visade att 36 av 40 produkter var utblandat med annat än honung. Samtliga utspädda honungsprover var importerade från andra länder. Samma test i andra länder visar på liknande resultat. I Storbritannien tydde dna-test på att 90 procent av honungen på marknaden innehöll olika fyllnadsmedel.
– De gamla metoderna avslöjar inte fusket. Det är framför allt Kina och Vietnam som har lärt sig att tillverka någon form av syntetisk honung. De har lärt sig att modifiera den här sockerlösningen på ett sätt så att den traditionella analysmetoden inte avslöjar den, säger Yngve Kihlberg, ordförande för de svenska biodlingsföretagarna.
Om det inte är honung i förpackningarna, vad är det då?
– Det är ju det som är lite otäckt. Vi vet inte.
Att blanda ut honungen med andra ingredienser handlar i slutändan om pengar, förklarar han. Utspädd honung betyder lägre produktionskostnader och priset i matbutiken kan därför pressas ned. Förlorarna blir biodlare som blir utkonkurrerade på marknaden, och konsumenten som köper en produkt som visar sig vara en annan.
Ellen Edgren, enhetschef på Livsmedelsverket, säger att samtliga honungssorter på den svenska marknaden har testats och godkänts. Trots det kan hon inte utesluta att det finns förfalskad honung i svenska matbutiker.
– Det är en tid sedan de här analyserna togs fram. Fuskarna ligger före hela tiden. De är väldigt proffsiga på att ta fram avancerade metoder för att kringgå befintliga tester, säger hon.
Den metod som Livsmedelsverket använder sig av för att hitta bluffhonungen är genom att mäta de substanser som den innehåller. Just nu pågår ett arbete på EU-nivå för att uppdatera sättet som honungen kan säkerställas på, något som kan innebära en öppning för dna-test som godkänd metod, tror Ellen Edgren.
Fram tills dess finns det inte mycket som Livsmedelsverket kan göra med resultatet från biodlingsföretagarna dna-test.
– Så fort att man har en godkänd analys, då är det bara att plocka bort produkterna. Men än så länge har vi ingen analysmetod som faktiskt kan detektera fusket, säger Ellen Edgren.
Kan vi lita på att den honung som finns i svenska matbutiker är säker att äta?
– Det är ingenting som tyder på att det är någonting farligt. Hade det varit någonting farligt skulle vi redan fått de signalerna och butikerna hade plockat bort det.
Läs mer:
Gårdsförsäljning ledde till norsk ciderboom
Bästa maten för att bli så gammal och frisk som möjligt