Close Menu
Sol ReporterSol Reporter
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Trendigt

Fånge frigavs – cellkamrat flydde i hans väska

juli 13, 2025

Lisa Magnusson: Självklart borde inte bara kvinnor få cancervaccinet

juli 13, 2025

Kristofer Ahlström: Han har svaret på varför du är så trött

juli 13, 2025

Baryard Johnsson snuvad på segern i Falsterbo

juli 13, 2025

Expert: Nordkoreas stöd viktigt för Ryssland

juli 13, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Login
Facebook X (Twitter) Instagram
Sol ReporterSol Reporter
Webberättelser
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Nyhetsbrev
Sol ReporterSol Reporter
Hemsida » Kritiken från biodlare: Lyckas inte avslöja bluffhonungen
Sverige

Kritiken från biodlare: Lyckas inte avslöja bluffhonungen

NyhetsrumBy Nyhetsrummaj 29, 2025
Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email Tumblr Reddit LinkedIn

Honung är ett av världens mest fejkade livsmedel.

Produkten får inte innehålla någonting annat än just honung. Varken andra ingredienser, färgämnen eller tillsatser.

Men verkligheten ser annorlunda ut.

När EU år 2022 genomförde ett prov på ett hundratal importerade honungssorter, misstänktes 46 procent av varorna för att på olika sätt vara förfalskade. Ofta genom att vara utspädda med olika typer av sockerlösningar. Studien pekade på ett utbrett problem i den europeiska livsmedelsbranschen: testmetoderna för att upptäcka falsk honung verkade inte fungera.

I Sverige har nu branschorganisationen Biodlingsföretagarna gjort ett eget test av honungen på den nationella marknaden. Testet gjordes med dna-teknik – en metod som inte godkänts av EU.

Resultatet visade att 36 av 40 produkter var utblandat med annat än honung. Samtliga utspädda honungsprover var importerade från andra länder. Samma test i andra länder visar på liknande resultat. I Storbritannien tydde dna-test på att 90 procent av honungen på marknaden innehöll olika fyllnadsmedel.

– De gamla metoderna avslöjar inte fusket. Det är framför allt Kina och Vietnam som har lärt sig att tillverka någon form av syntetisk honung. De har lärt sig att modifiera den här sockerlösningen på ett sätt så att den traditionella analysmetoden inte avslöjar den, säger Yngve Kihlberg, ordförande för de svenska biodlingsföretagarna.

Om det inte är honung i förpackningarna, vad är det då?

– Det är ju det som är lite otäckt. Vi vet inte.

Att blanda ut honungen med andra ingredienser handlar i slutändan om pengar, förklarar han. Utspädd honung betyder lägre produktionskostnader och priset i matbutiken kan därför pressas ned. Förlorarna blir biodlare som blir utkonkurrerade på marknaden, och konsumenten som köper en produkt som visar sig vara en annan.

Ellen Edgren, enhetschef på Livsmedelsverket, säger att samtliga honungssorter på den svenska marknaden har testats och godkänts. Trots det kan hon inte utesluta att det finns förfalskad honung i svenska matbutiker.

– Det är en tid sedan de här analyserna togs fram. Fuskarna ligger före hela tiden. De är väldigt proffsiga på att ta fram avancerade metoder för att kringgå befintliga tester, säger hon.

Den metod som Livsmedelsverket använder sig av för att hitta bluffhonungen är genom att mäta de substanser som den innehåller. Just nu pågår ett arbete på EU-nivå för att uppdatera sättet som honungen kan säkerställas på, något som kan innebära en öppning för dna-test som godkänd metod, tror Ellen Edgren.

Fram tills dess finns det inte mycket som Livsmedelsverket kan göra med resultatet från biodlingsföretagarna dna-test.

– Så fort att man har en godkänd analys, då är det bara att plocka bort produkterna. Men än så länge har vi ingen analysmetod som faktiskt kan detektera fusket, säger Ellen Edgren.

Kan vi lita på att den honung som finns i svenska matbutiker är säker att äta?

– Det är ingenting som tyder på att det är någonting farligt. Hade det varit någonting farligt skulle vi redan fått de signalerna och butikerna hade plockat bort det.

Läs mer:

Gårdsförsäljning ledde till norsk ciderboom

Bästa maten för att bli så gammal och frisk som möjligt

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram WhatsApp

Relaterade Artiklar

Svenska getter – bubblare i preppingtider

Sverige juli 13, 2025

Blev vädret inte vad du tänkte dig? Det är appens fel

Sverige juli 13, 2025

”Oavsett vad – det är väder varje dag”

Sverige juli 13, 2025

Kraftigt åskoväder i Gävle – flera hus i brand

Sverige juli 13, 2025

Övergivet flygplanshotell huvudbry för Swedavia

Sverige juli 12, 2025

14 europeiska länder tar emot skadade barn från Gaza – Sverige säger nej

Sverige juli 12, 2025

Skärgårdsbåt körde in i kaj: ”Teknisk blackout”

Sverige juli 12, 2025

Dömd för sexuellt övergrepp – kan få 1,3 miljoner

Sverige juli 12, 2025

Högsäsong för bostadsbedrägerier – så undviker du att bli lurad

Sverige juli 12, 2025

Redaktörens Val

Lisa Magnusson: Självklart borde inte bara kvinnor få cancervaccinet

juli 13, 2025

Kristofer Ahlström: Han har svaret på varför du är så trött

juli 13, 2025

Baryard Johnsson snuvad på segern i Falsterbo

juli 13, 2025

Expert: Nordkoreas stöd viktigt för Ryssland

juli 13, 2025

Första allsvenska straffen på 13 år sänkte ”Bajen”

juli 13, 2025

Senaste Nytt

Svenska getter – bubblare i preppingtider

juli 13, 2025

Julia är ny i EU-bubblan: ”Armbågarna är vassare här”

juli 13, 2025

Så får du drömjobbet i EU – imponerande cv räcker inte

juli 13, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
2025 © Sol Reporter. Alla rättigheter förbehållna.
  • Integritetspolicy
  • Villkor
  • Kontakt

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Sign In or Register

Welcome Back!

Login to your account below.

Lost password?