Close Menu
Sol ReporterSol Reporter
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Trendigt

Nicholas Wennö: Här är sommarens bästa långfilmer på SVT Play

juni 27, 2025

Tidigare världsledare varnar för biljonärer – kräver ”kraftfullt skifte”

juni 27, 2025

”Squid game”-skaparen: ”Jag skulle vara bäst på seriens allra sista lek”

juni 26, 2025

Plattmask och ”mördargeting” nya på varningslista

juni 26, 2025

Anna Wintour slutar som chefredaktör för Vogue efter 37 år

juni 26, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Login
Facebook X (Twitter) Instagram
Sol ReporterSol Reporter
Stockholm
15°C
Molnigt
Webberättelser
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Nyhetsbrev
Sol ReporterSol Reporter
Hemsida » Kritiken från biodlare: Lyckas inte avslöja bluffhonungen
Sverige

Kritiken från biodlare: Lyckas inte avslöja bluffhonungen

NyhetsrumBy Nyhetsrummaj 29, 2025
Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email Tumblr Reddit LinkedIn

Honung är ett av världens mest fejkade livsmedel.

Produkten får inte innehålla någonting annat än just honung. Varken andra ingredienser, färgämnen eller tillsatser.

Men verkligheten ser annorlunda ut.

När EU år 2022 genomförde ett prov på ett hundratal importerade honungssorter, misstänktes 46 procent av varorna för att på olika sätt vara förfalskade. Ofta genom att vara utspädda med olika typer av sockerlösningar. Studien pekade på ett utbrett problem i den europeiska livsmedelsbranschen: testmetoderna för att upptäcka falsk honung verkade inte fungera.

I Sverige har nu branschorganisationen Biodlingsföretagarna gjort ett eget test av honungen på den nationella marknaden. Testet gjordes med dna-teknik – en metod som inte godkänts av EU.

Resultatet visade att 36 av 40 produkter var utblandat med annat än honung. Samtliga utspädda honungsprover var importerade från andra länder. Samma test i andra länder visar på liknande resultat. I Storbritannien tydde dna-test på att 90 procent av honungen på marknaden innehöll olika fyllnadsmedel.

– De gamla metoderna avslöjar inte fusket. Det är framför allt Kina och Vietnam som har lärt sig att tillverka någon form av syntetisk honung. De har lärt sig att modifiera den här sockerlösningen på ett sätt så att den traditionella analysmetoden inte avslöjar den, säger Yngve Kihlberg, ordförande för de svenska biodlingsföretagarna.

Om det inte är honung i förpackningarna, vad är det då?

– Det är ju det som är lite otäckt. Vi vet inte.

Att blanda ut honungen med andra ingredienser handlar i slutändan om pengar, förklarar han. Utspädd honung betyder lägre produktionskostnader och priset i matbutiken kan därför pressas ned. Förlorarna blir biodlare som blir utkonkurrerade på marknaden, och konsumenten som köper en produkt som visar sig vara en annan.

Ellen Edgren, enhetschef på Livsmedelsverket, säger att samtliga honungssorter på den svenska marknaden har testats och godkänts. Trots det kan hon inte utesluta att det finns förfalskad honung i svenska matbutiker.

– Det är en tid sedan de här analyserna togs fram. Fuskarna ligger före hela tiden. De är väldigt proffsiga på att ta fram avancerade metoder för att kringgå befintliga tester, säger hon.

Den metod som Livsmedelsverket använder sig av för att hitta bluffhonungen är genom att mäta de substanser som den innehåller. Just nu pågår ett arbete på EU-nivå för att uppdatera sättet som honungen kan säkerställas på, något som kan innebära en öppning för dna-test som godkänd metod, tror Ellen Edgren.

Fram tills dess finns det inte mycket som Livsmedelsverket kan göra med resultatet från biodlingsföretagarna dna-test.

– Så fort att man har en godkänd analys, då är det bara att plocka bort produkterna. Men än så länge har vi ingen analysmetod som faktiskt kan detektera fusket, säger Ellen Edgren.

Kan vi lita på att den honung som finns i svenska matbutiker är säker att äta?

– Det är ingenting som tyder på att det är någonting farligt. Hade det varit någonting farligt skulle vi redan fått de signalerna och butikerna hade plockat bort det.

Läs mer:

Gårdsförsäljning ledde till norsk ciderboom

Bästa maten för att bli så gammal och frisk som möjligt

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram WhatsApp

Relaterade Artiklar

Kraftig minskning av Sveriges vargstam – mot forskarnas rekommendationer

Sverige juni 26, 2025

Adoptivmamman Fanny: ”Stoppa inte adoptionerna”

Sverige juni 26, 2025

Worldline Swedens vd uppkallad till Finansinspektionen: ”Utesluter inte utredning”

Sverige juni 26, 2025

Fjolårsvarg sköts i Malmö – hade kunnat ta sig ur staden

Sverige juni 26, 2025

Björn af Kleen: Clark Olofsson drömde om sista kuppen tills slutet

Sverige juni 26, 2025

Pojke och flicka döms för kontraktsmord – mördade fel kvinna

Sverige juni 26, 2025

Blandade reaktioner på Åkessons ursäkt för antisemitism

Sverige juni 26, 2025

Clark Olofsson är död

Sverige juni 26, 2025

Iran kan ha gömt höganrikat uran inne i berget

Sverige juni 26, 2025

Redaktörens Val

Tidigare världsledare varnar för biljonärer – kräver ”kraftfullt skifte”

juni 27, 2025

”Squid game”-skaparen: ”Jag skulle vara bäst på seriens allra sista lek”

juni 26, 2025

Plattmask och ”mördargeting” nya på varningslista

juni 26, 2025

Anna Wintour slutar som chefredaktör för Vogue efter 37 år

juni 26, 2025

Björn af Kleen: Trumps hittills grövsta angrepp på enskild reporter

juni 26, 2025

Senaste Nytt

Berlinbiennalen visar att viktigt ämne inte är detsamma som bra konst

juni 26, 2025

Rolfö inskriven i EM-truppen

juni 26, 2025

Så ska Bryssel torpedera den ryska krigsekonomin

juni 26, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
2025 © Sol Reporter. Alla rättigheter förbehållna.
  • Integritetspolicy
  • Villkor
  • Kontakt

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Sign In or Register

Welcome Back!

Login to your account below.

Lost password?