– Angela Merkel har döpt sina memoarer till ”Frihet”. De kunde lika gärna kallas ”Alternativlöshet”. För Merkel låter ju förstå att det enda förnuftiga alternativet var att göra som hon gjorde, skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung i en spetsig recension av Merkels memoarer.
Skribenten Berthold Kohler kritiserar Merkel främst för hennes beslut att öppna Tysklands gränser för drygt en miljon flyktingar år 2015.
– Sedan dess kämpar Tyskland med parallellsamhällen, växande kriminalitet och import av islamism och antisemitism. Det har lett till högkonjunktur för (högerextrema) AFD, skriver Kohler.
Spiegel klandrar å sin sida Merkel för att inte komma med något nytt i sin bok.
– ”Frihet” avslöjar praktiskt taget ingenting. På över 750 sidor bevisar Angela Merkel än en gång sin utmattande grundlighet, skriver Stefan Kuzmany i Spiegel.
Han kallar boken ”en politisk handbok med några anekdoter insprängda här och var”. Det mest spännande Merkel enligt Kuzmany kan avslöja är hur omständligt det var att använda karbonpapper i DDR. I sitt arbete som fysiker skrev Merkel vetenskapliga arbeten, som skulle kopieras med hjälp av ett karbonpapper i skrivmaskinen. Om man satte in karbonpapperet fel väg var man tvungen att skriva om hela dokumentet från början.
– Ve, ve, karbonpapper! Mer upphetsande blir det inte, konstaterar Kuzmany.
Flera medier tar också upp hur skickligt Merkel och hennes rådgivare Beate Baumann har kontrollerat utgivandet av boken.
– Merkel skrev utan stöd av någon historiker eller journalist. Hon ville behålla kontrollen. Hon ska ha fått flera miljoner euro i förskott av sitt förlag. Boken kostar modiga 42 euro och kommer ut i affärerna punktligt till julhandeln, skriver den tyska tv-kanalen ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen) syrligt på sin sajt.
Den tyska journalisten Ralph Bollmann gav ut en biografi om Merkel vid namn ”Angela Merkel: Die Kanzlerin und ihre Zeit” år 2021. Han säger att det är första gången Merkel så öppet talar om hur det är att vara kvinna och östtysk i tysk politik.
– Hon beskriver till exempel om hur hon blev behandlad av män i början av 1990-talet. Hur näringsminister Günter Rexroth medvetet överröstade henne. Det har hon inte gjort tidigare.
Att Merkel också beskriver västtyskars överlägsenhet mot östtyskar är enligt Bollmann nytt.
– Den saken har det inte varit så opportunt att tala om, därför att östtyskarna trots allt är en minoritet i Tyskland. Hon har alltid hållit tillbaka på den punkten. Nu känner hon sig fri. Hon jobbar förstås på sitt historiska eftermäle, säger Ralph Bollmann till radiokanalen Deutschland Funk.
Han konstaterar också att Merkel visserligen medger misstag, men inte på de områden där man förväntar sig.
– Hon erkänner inga fel i Rysslands- och energipolitiken. Tvärtom anser hon att hennes misstag var att hon själv tidigare hade gått med på att skjuta upp nedläggningen av kärnkraft, på grund av påtryckningar inom partiet.
Läs mer: Det kokade av ilska i Angela Merkel – men hon var en mästare i att hålla masken
Läs mer: Merkel visar inte tillstymmelse till ånger i sina memoarer