I årets budget valde regeringen att inte göra en pris- och löneuppräkning av statens anslag till kultursamverkansmodellen.
Det kom som en tuff smäll, skriver tio politiker från fem regioner i ett öppet brev till kulturminister Parisa Liljestrand.
De påpekar att statens anslag till modellen minskat över tid, medan regionerna och kommunerna behövt ta mer ansvar:
”Vi anser det orimligt att staten från ett budgetår till ett annat gör förändringar som får en betydande negativ effekt för de två andra parterna.”
Eftersom även regionerna är hårt ekonomiskt pressade och inflationen ökat kostnaderna drabbas nu kulturverksamheter som operor, teatrar och museer, fortsätter undertecknarna.
– Det finns en regional oro att den här mandatperioden kommer att bli en kräftgång, och i värsta fall leda till en nedsläckning av kulturverksamheter. Som ansvarigt statsråd tar Parisa Liljestrand inte sitt ansvar, säger Alex Bergström (S), ordförande för Västa Götalandsregionens kulturnämnd.
Nu vill man att problemen åtgärdas i den kommande budgetpropositionen. Man vill att regeringen återinför pris- och löneuppräkningen, eller kompenserar med extra anslag utöver de 1,7 statliga miljarder som i dag går till kultursamverkansmodellen.
Har ni fått några indikationer på att det kan bli så?
– Nej, det är tyst. Tidigare har det sagts att det är bistra tider. Men nu finns faktiskt ett reformutrymme.
Alex Bergström pekar på att finansminister Elisabeth Svantesson (M) i augusti aviserade att det finns ett reformutrymme på 60 miljarder kronor.
– Det är rimligt att förvänta sig att det också ska gälla kultursektorn, säger han.
Brevet har undertecknats av tio S-, C- och V-politiker från Region Värmland, Västra Götalandsregionen, Region Dalarna, Region Kalmar och Region Uppsala.
Parisa Liljestrand påpekar att staten i år gett landets kommuner och regioner 10 miljarder extra i generella statsbidrag.
– Tycker kommuner och regioner att det inte tillfallit kulturen så handlar det om deras egna prioriteringar. Det är upp till politikerna i respektive kommun och region att besluta vad medlen ska gå till, det ska inte staten ha ansvar för, säger hon till DN.
Om utebliven pris- och löneuppräkning leder till att regionala kulturverksamheter måste dra ner, har staten ett ansvar då?
– Det är ett gemensamt ansvar. Det är inget unikt att det inte räknades upp för kultursamverkansmodellen. Det är ett resultat av det ekonomiska läget vi haft med hög inflation. Vår politik har gått ut på att få ner den, och det har fungerat. Nu måste vi hantera den ekonomiska verklighet vi lever i, som är en lågkonjunktur.
Finns det reformutrymme på kulturområdet i den kommande budgeten?
– Det kan jag inte säga något om. Vad som ligger i budgeten återkommer vi till om två veckor.
Läs mer:
Kulturministern: ”Kulturen ska betraktas som en svensk basindustri”
Kritik mot utredning om kultursamverkan: ”Otydlig”