Veckans debatt: De korta männen
”Jag vill bli en short king”, proklamerar Theo Pokorny redan i titeln till SVT Edits dokumentär som kom förra veckan. En short king är en kort man med självkänsla, och den 174 centimeter långa Pokorny vill ha det. Så följer möten med Sveriges allra kortaste och kungligaste man David Sundin, en tvåmeters Mauri Hermundsson, en sociolog och ett par poddprofiler som gillar långa killar.
Men är det så synd om de korta männen? ”Snacket om längdism hjälper ingen”, skriver Andreas Hörmark (173 cm) i SvD: ”Varför lägga flera veckor av sin tid på att inte bara älta att man är kort i en dokumentär, utan dessutom visa att man saknar självförtroende och andra kvaliteter som kan väga upp där köttet inte räcker?” I GP påpekar Laura Ingemarsson att ”de korta killarnas insikter känns platta”: ”De uttrycker tankar som varenda tjej över tio års ålder redan reflekterat kring”, och de barbariska längdoperationerna män ägnar sig åt är väl inte så mycket värre än komplikationerna efter kvinnors brazilian butt lifts.
Och så har vi den kanske mest relevanta invändningen: ”Ursäkta? 174 cm? Det är inte ens särskilt kort”, skriver Viktor Andersson (168 cm) i DN. ”Vill ni se en short king? Se på mig.”
Veckans ord: Brudöverlämning
Brudöverlämningar – att brudens pappa leder henne till altaret och lämnar över henne till brudgummen – bör stoppas. Det menar socialdemokraterna i en motion inför höstens kyrkomöte.
Veckans siffra: 15
Femton år efter att bandet splittrades meddelade de kroniskt osams bröderna Liam och Noel Gallagher att Oasis återförenas och åker på världsturné nästa sommar.
Veckans citat
”Kvinnor är inte skyldiga er en förklaring till att de inte vill bli tagna på eller pratade med”
Årets stora popgenombrott Chappell Roan har i en serie sociala medier-inlägg rutit ifrån till fans och beundrare som hon menar beter sig gränslöst och obehagligt mot henne.
Veckans toppar
Bäst just nu enligt DN:s film-, litteratur-, musik- och tv-kritiker.
Film. ”Kinds of kindness”
Yorgos Lanthimos socialpsykologiska undersökning av människans ängsliga längtan efter sammanhang. Hela filmlistan hittar du här.
Bok. Andrea Wulf, ”Fantastiska rebeller. De första romantikerna”
En rafflande bladvändare om kretsen kring Goethe, Fichte och Schiller. Hela boklistan hittar du här.
Musik. HNNY, ”Light shines through”
Vackert vemodig electronica med ”The beach”-vibb på svenska producentdoldisens första album på tio år. Hela albumlistan hittar du här.
Strömmat. ”Sagan om ringen. Maktens ringar 2”
Strömningshösten kickstartar i Midgård med denna påkostade spin-off. Prime video. Hela strömningslistan hittar du här.
Veckans störningsjour
Här är det fritt fram att gnälla över de riktigt små och obetydliga irritationsmomenten i kulturen. DN:s läsare bidrar varje vecka med sina egna anmälningar till Störningsjouren. Du når oss på [email protected].
Svartklätt
Svartklädda och gravallvarliga ”kulturpersoner” och arkitekter. Ska de alla på begravning strax efter att de framträtt i medier?
Vänliga hälsningar, Elisabet Delang
Tv-mörker
Här sitter svenska folket inomhus på sommaren och tittar på tv. Det blir aldrig riktigt mörkt i tv-rummet, särskilt inte dagtid. Vem har mörkläggningsgardiner? Inte jag. Då och då dyker det upp en scen där handlingen tilldrar sig i mörker. Det blir nästan helt svart i rutan. Kulturskymning! Hej hej alla producenter, vi som ser er tv-serie sitter inte i en biosalong. Vi sitter framför en hyfsat ok tv i ett vanligt vardagsrum där det är ganska ljust. Vi ser inte vad som försiggår i rutan. Det är helt och hållet för mörkt. Varför? Det blir inte spännande, bara irriterande. Ljusa upp bilden för farao! Tv är ett bildmedium, det är meningen att tittarna ska se vad som händer.
Mvh, Agneta
Tomma muggar
Jag stör mig på alla tomma kaffemuggar som bärs på och låtsasdricks ur i film och tv. Liksom tomma resväskor som dinglar i handen, fast de borde vara skittunga. Annars allt ok.
Hälsningar, Gunnel Berggrén