Veckans debatt: Skämtförbudet
I Matteusevangeliet beskrivs hur Jesus välkomnar de halta och lytta, de blinda och dövstumma. Matteus är dock inte den ende som synliggör samhällets utstötta. I en krönika i Aftonbladet ömmar Åsa Linderborg för de ”halta och lytta”, ”förståndshandikappade” och ”polska horor” som raderats ur humorrepertoaren, offer ”för det politiskt korrekta”.
När Linderborg växte upp fick hon även lära sig vitsar om fulla finnar, svarta människor (om än inte omnämnda med de orden) och korkade blondiner. Men i dag drar ingen skämt! Och det får konsekvenser – eftersom vi har övergivit burdusa vitsar har vi av bara farten mist andra välfärdssamhälleliga förtjänster som fungerande pensionssystem och att tågen går i tid.
Men mest synd tycker Linderborg om komikern Louis CK som, efter att oombett ha onanerat framför kvinnor, blev canceled 2017. Trots att han är rolig! Särskilt scenerna när han försöker läsa ”Huckleberry Finn” för sina barn och desperat parerar de rasistiska orden finner Linderborg underhållande. Men inte ens det får hon ha kvar: ”Mark Twains mästerverk går knappt att få tag på i dag, vilket är ett helt annat problem.”
På Bluesky mötte hon dock motbevis av bibliotekarien Leodan Rodriguez som visade att boken finns listad på så gott som samtliga svenska ortsbibliotek plus går att köpa på nätets boklådor.
I DN svarade Nathan Hamelberg Linderborg med att metoo-inkvisitorerna kanske inte är så effektiva som hon trott. Så sent som 2022 vann Louis CK en Grammy för sitt album ”Sincerely Louis C.K.” Hamelberg pekade även på att det inte är vänsterns prat om feminism, rasism och metoo som medfört arbetarklassens flykt till andra partier.
Men visst, ingen skulle väl må dåligt av att sossarna återupplivar Erlanders bonnaspex. Huka er, nu laddar de om!
Veckans fras: Och så vidare
Turerna kring den svenska kulturkanon fortsätter. I veckan sade kommitténs ordförare Lars Trägårdh till SR:s ”Kulturnytt” att kanon inte bara ska innefatta kulturella verk utan även annat som kännetecknar det svenska samhället – som ”vår rättskultur, vår ekonomiska kultur, politiska kultur, vår religion och så vidare”. Exakt vad som innefattas av ”och så vidare” har inte preciserats.
Veckans citat:
”Man är chockad, allt vi äger har brunnit upp”
Författaren och medieprofilen Sigge Eklund och hans familj är några av dem som förlorat sina hem i brandkatastrofen i Los Angeles. För Expressen berättade Eklund att familjen evakuerats till ett hotell. Det är en av de värsta brandkatastroferna i Los Angeles historia med flera döda och över 100 000 evakuerade, och bränderna hotar också förstöra kulturarv och historiska byggnader i staden.
Veckans siffra: 15
Efter femton säsonger pausar TV4 programmet ”Så mycket bättre” på obestämd framtid. I ett sms till tidningen Hela Gotland skriver Martin Nygren, exekutiv producent, att ”ambitionen är att det snart är tillbaka”.
Veckans toppar
Bäst just nu enligt DN:s film-, litteratur- och tv-kritiker.
Film. ”Emilia Pérez”
Färgstark drogkartellmusikal som rör sig bland offer och gärningsmän i Mexiko. Hela filmlistan hittar du här.
Bok. Neige Sinno ”Tvingad tiger”
Sagor blandas med verklighetens vidrighet när författaren bearbetar övergreppen hon utsattes för som barn. Hela boklistan hittar du här.
Strömmat. ”The Pitt”
Högintensivt och hyperrealistiskt drama om en akutvårdsavdelning på ett modernt sjukhus i Pittsburgh. Hela strömningslistan hittar du här.
Störningsjouren
Kvinnor som kindpussar
Ibland ses kvinnliga programledare i public service-tv krama eller röra vid eller stå med kroppen direkt mot eller ge en kindpuss till en manlig deltagare i olika slags lättsammare program. Mannen är i regel passiv. Tänk det motsatta: att en man skulle göra ovanstående gentemot kvinnan. Det händer inte, för anklagelserna om otillåtna närmanden skulle hagla. Jämnställdheten ska väl gälla båda könen?
Agneta Carlberg
Kula i skål
Varför envisas alla filmskapare att ständigt, enträget och i närmast samtliga fall där man opererat ut en kula ut kroppen, i närbild visa hur kulan ljudligt med en smäll släpps ned i en rondskål? Snälla, bespara oss dessa helt lönlösa irriterande filmsekunder i fortsättningen.
Med vänlig hälsning, Björn Lundberg
Felaktigt förtryck
I juletider hör man ofta sången ”Klang min vackra bjällra”. Texten är skriven av Zacharias Topelius. En av versraderna lyder i original ”och vår lycka ingen må förtycka” (misstycka). I många inspelningar (från Kraja till Körberg) sjungs dock ”och vår lycka ingen må förtrycka” (tyrannisera), vilket är något helt annat. Eftersom misstaget är så vanligt uppstår frågan om det är exekutörernas egna missuppfattningar eller om det finns någon textutgåva där den förvanskade texten publicerats och därefter fungerat som underlag för de olika sångarnas insatser.
Per