Sedan Israels svar på Hamas terrorattack den 7 oktober har det kommit larm om kvinnor som genomgår förlossningar med kejsarsnitt utan bedövning. De senaste veckornas vinterkyla har det rapporterats om att flera föräldrar sedan sett sina spädbarn frysa ihjäl efter förlossningen.
Ett liv som står i skarp kontrast till ett tidigare liv i Gaza som trebarnsmamman Alaa Hamami beskriver för AP. Hon lever i ett tält Deir al-Balahs när AP träffar henne.
– Kvinnor förlorar hela sitt väsen och allt annat i det här kriget, säger hon till nyhetsbyrån.
Annika Flensburg, opinions- och policychef på kvinnorättsorganisationen Kvinna till kvinna, säger att kvinnor är en särskilt utsatt grupp i krigets Gaza.
– Det finns diskriminering av kvinnor i de flesta länder och i konflikter stärks ofta patriarkala strukturer, säger hon.
Enligt Annika Flensburg beror det på att samhället blir mer militariserat och att machokulturer stärks med det.
Även om alla människor i Gaza påverkas av krigets fasor så säger hon att den psykiska pressen och stressen ofta är värre för kvinnor. Hon syftar bland annat på kvinnornas stora ansvar för familjen, både barn och äldre.
Vad gör männen?
– De bidrar självklart också, men kvinnor har traditionellt ett större ansvar för omvårdnad. Det är inte det att männen inte gör någonting, det handlar om en rollfördelning.
Krigets konsekvenser för kvinnor gäller i konfliktområden världen över, enligt Annika Flensburg. I Gaza säger hon dock att en sak sticker ut – trängseln. När det inte finns någon säker plats att ta sig till drabbar det kvinnor och barn extra hårt.
– Det är just att det är ett sådant litet område, att det inte finns någon säker plats. Människor är fast i en mardröm där det inte finns någon säkerhet, hälsovård, mat eller rent vatten.
90 procent av 2,3 miljoner palestinier i Gaza har tvingats på flykt i området, ibland flera gånger. En av dem är Alaa Hamami. Hon kan gå igenom sitt tält i några stora kliv – där bor 13 personer.
För nyhetsbyrån berättar hon att det känns som att hennes värdighet har försvunnit de senaste 15 månaderna. Precis som flera andra kvinnor som AP pratat med saknar hon utrymme och frihet.
– Här har hela våra liv blivit blottade för allmänheten. Det finns inget privatliv för kvinnor.
Annika Flensburg säger att kvinnor riskerar att utsättas för trakasserier när människor trängs på varandra i krig. Det finns också en ökad risk för ökat våld mot kvinnor även om Kvinna till kvinna inte har sett några rapporter om att det blivit så i Gaza.
Längs tälten i Gaza rinner avloppsvatten och det är brist på vatten, mat och hygienartiklar, skriver AP. Enligt FN har 690 000 kvinnor och barn behov av mensskydd i Gaza, samtidigt råder det brist på just mensskydd. Det påverkar många kvinnors mentala hälsa samtidigt som det ökar risken för hudsjukdomar och sjukdomar kopplade till reproduktiv hälsa, enligt AP.
Kvinna till kvinna skänker pengar till partnerorganisationer i Gaza för att fler ska kunna köpa mensskydd – vars pris skjutit i höjden. AP skriver att ett paket kostar 133 kronor i Gaza i december, i Sverige kan du köpa ett paket bindor för under 30 kronor. I brist på andra alternativ använder Gazaborna gamla tygbitar från tält och kläder när mensen kommer.
50 000 kvinnor beräknades vara gravida i Gaza i november 2023, enligt Världshälsoorganisationen (WHO). 180 kvinnor beräknades då föda varje dag och gravida pekas ut som en extra utsatt grupp av Kvinna till kvinna.
– De tvingas föda under omänskliga och extremt farliga förhållanden, vilket kommer att ha långtgående effekter över flera generationer, säger Annika Flensburg.
Kvinna till kvinna har verkat i Gaza och Västbanken i 20 år, ofta tillsammans med partnerorganisationer som Women’s Affairs Center. De har hjälpt kvinnor att få en egen försörjning, erbjudit socialt stöd och skapat gemensamma mötesplatser. I kriget är det svårt att erbjuda samma tjänster. Annika Flensburg vill uppmärksamma behovet av kvinnliga mötesplatser, eftersom hon tror att det stärker kvinnors rättigheter.
– De här platserna är jätteviktiga. Ofta ser vi att det är tillsammans som kvinnor får kraft att stärkas och få en röst, säger hon.
Hon ser att kvinnors rättigheter hamnar i skymundan under kriget och att det vanligtvis blir samma visa efter eldupphör eller fredsavtal.
– Man brukar säga att de samtalen om jämställdhet kommer sedan, att vi inte har tid just nu. Men det kommer aldrig sedan om det inte får ta plats i fredssamtal – därför spelar de här rummen för kvinnor en väldigt stor roll.
Läs mer:
FN: Gazas sjukvård nära kollaps
Israel uppges acceptera fler döda när mål hittas med AI
Al Jazeera stoppas i Palestina – kritiker nöjda
”Traumatiskt år för judar i Sverige”