Det skriftliga beslutet om ”sanktionsavgift enligt livsmedelslagen” skickades från Göteborgs stads miljöförvaltning för en vecka sedan.
Efter en smärre stom i sociala medier säger avdelningschefen för livsmedelskontrollen Angelica Winter:
– Jag känner verkligen för verksamheter av det här slaget, men vi har lagstiftning att förhålla oss till där vi varken kan eller får agera på annat sätt än vad lagen föreskriver.
Smyrnaförsamlingen i Göteborg brukar omtalas som den näst största inom pingströrelsen och har drygt 3 000 medlemmar.
I kyrkans nya huvudbyggnad i Frihamnen i Göteborg finns ett matförråd som kallas Manna. Där kan behövande hämta matkassar med innehåll som olika kontakter och matgrossister lämnat in. Färskvarorna har ofta kort utgångsdatum.
Enligt Smyrnas föreståndare och pastor Mats Särnholm har församlingen sysslat med utdelning av matvaror i minst ett decennium, även om ”Manna” öppnade i Frihamnen i september i fjol.
– Vi har varit helt ovetande att sån här utdelning var tillståndspliktig. Och vi vill givetvis följa lagen, säger Mats Särnholm.
När kommunen i oktober förvarnade om sanktionsavgift protesterade Smyrna och ansåg att man borde ta hänsyn till det ideella syftet med matutdelningen, men fick svaret att skälen ”inte är tillräckliga”.
Mats Särnholm menar att sanktionsavgiften 75 000 kronor, som är den högsta som kan tas ut, är orimlig.
– Efter helgen ska vi ta beslut om vi ska överklaga eller inte, säger Mats Särnholm.
– Vi har fått ett massivt stöd, både från företag och enskilda. Det är den vanlige svensken som vaknat och är upprörd och frågar sig om det här kan vara sant.
På Göteborgs stads hemsida upplyser man om att ”det är ditt ansvar som livsmedelsföretagare att ha kunskap om de regler som gäller för att driva en livsmedelsverksamhet.”
Blanketten som ska fyllas i heter Registrering av livsmedelsverksamhet – och nu har Smyrna skickat in en sådan.
– Vid anmodan ska vi kunna presentera spårbarhet ett steg bakåt och ett steg framåt, vem som lämnat in och tagit emot, för att underlätta smittspårning vid ett utbrott. Men exakt vad det innebär vet vi inte riktigt, och hur långt är det rimligt att dra detta? Vi jobbar här med volontärer, säger Mats Särnholm.
Efter att Kristdemokraternas kommunalråd i Göteborg Elisabet Lann skrivit om sanktionsavgiften i sociala medier och uppmanat folk att samla in pengar för att täcka avgiften tog uppropet fart. På fredagen hade 150 000 kronor kommit in.
På fråga från DN om vad kommunen hade kunnat göra annorlunda svarar Lann:
– Jag har inte full insyn i hur förvaltningen agerat och kommunicerat och vill därför inte säga exakt vad de kunnat göra annorlunda. Men vi talar om en ganska snårig lagstiftning som också påverkas av EU-regler. Om jag förstått saken rätt finns utrymme för både social och etisk hänsyn men också avvägningar av proportionaliteten i sanktionsavgiften.
Stadsmissionen är en av de största på mathjälpsområdet i Göteborg. Där säger marknadschefen Tomas Carlström att de är medvetna om kravet på registrering.
– Det är en ren rutin för oss för vår verksamhet i Göteborg och andra städer i Västsverige. Och möjligen kan tillämpningen av reglerna se olika ut i olika kommuner, men det vet jag inget om.
Miljöförvaltningens ansvariga Angelica Winter säger att ”det kan låta fyrkantigt, men den som startar en sån här verksamhet har också ansvaret att känna till regelverket”.
Är avgiften på 75 000 kronor rimlig?
– Det är så lagen är utformad och den baseras på årsomsättningen för hela verksamheten föregående år.
Uppmärksamheten över beslutet har fått andra att höra av sig till kommunen, säger Angelica Winter.
– Vi har fått en del frågor av andra som säger att de skulle vilja utföra liknande verksamhet, men också från såna som fått faktura från oss för att vi utfört kontroller men anser att det inte bör vara tillståndspliktigt.
Om kommuners hantering av matkassar till behövande skiljer sig åt i landet säger Angelica Winter att hon inte vet.
– Men jag känner till att det ställs frågor kring det här även i Stockholm.
Hos Smyrna säger föreståndaren Mats Särnholm:
– Vägen till helvetet brukar sägas vara kantad av goda intentioner. Men jag ser en himmel bakom krönet!