Södersjukhuset har förstärkt personalstyrkan för att klara det ökade trycket under vinterns mest intensiva halka. Bland annat har man ringt in extra undersköterskor som gipsar brutna och skadade ben. På Karolinska universitetssjukhuset har antalet operationer under de första veckorna i januari nästan fördubblats jämfört med en jämförbar period under augusti.
”Vår väntelista är nästan dubbelt så lång som en vanlig dag, men vi förväntar oss att det ska bli så här några gånger varje vinter och är förberedda”, skriver Peter Landell, sektionschef på akut ortopedi på Karolinska.
Handledsfrakturer är den vanligaste skadan vid halka och för de flesta är det en relativt lindrig skada som läker snabbt. Cirka 26 personer på 10 000 bryter årligen handleden som i snitt innebär sjukskrivning i tre månader.
Majoriteten blir helt återställda, men man ska inte ”banalisera” en bruten handled, säger Linnea Arvidsson som är specialistläkare med inriktning på ortopedi. Hon har forskat på handledsfrakturer och berättar att vissa drabbade har kvarstående smärtor och rörlighetsproblem långt efter fallet. En femtedel har fortfarande relativt svåra symptom efter ett år.
– Det finns fall där handleden blir väldigt påverkad och kräver stor kirurgi, mycket behandling och lång rehabilitering. För vissa blir det ett långvarigt bekymmer som kan påverka hela livet, med vilovärk och sänkt funktion – så man ska vara försiktig.
Skadan kan leda till svagare greppstyrka och problem med vanliga vridrörelser i vardagen. Ett burklock kan bli svårt att skruva loss och för vissa kan det till och med vara knepigt att vrida om nyckel i låset.
– Säg att man är snickare, då kan det vara svårt att använda en skruvmejsel.
Skelettet blir skörare med åren, balansen kan börja svaja, och med en åldrande befolkning är det allt fler svenskar som riskerar att ramla och slå sig. Samtidigt tar sjukvården i dag större hänsyn till aktivitetsnivå vid behandlingsval, och det har blivit vanligare att operera personer över 80 år.
– Det är många äldre som är väldigt aktiva; de tränar, spelar golf, eller sköter sin trädgård. Så vi ser ökade krav på vården även från de äldre, säger Linnea Arvidsson.
Att bryta handleden är inte bara dåliga nyheter. Bland de äldre som bryter handleden kan man se att livslängden i snitt är längre.
– Om man ramlar och inte slår höften, eller axeln, utan faktiskt tar emot sig på händerna så är det ett friskhetstecken. Man kanske har bra balans och reflexer som talar för att man är friskare.
Fakta.Så mycket har försäljningen av broddar ökat
För att undvika halkolyckor är det allt fler som väljer att investera i broddar. Sedan 2022 har Apotekets försäljning av broddar ökat med 31 procent.
– Vi märker att fler är medvetna och intresserade av säkerheten på hala vägar. Kunderna ställer fler frågor om det, säger Gabriella Haag som är kategorichef på Apoteket.
Med en växande målgrupp har marknaden breddats med mer specialiserade broddar och diskreta modeller.
– Fler vill ha bråddar som även kan användas vid löpning och utomhusträning.
Stockholmarna står för den största ökningen – där har försäljningen ökat med 33 procent sedan 2022.
Källa: Apoteket
Läs mer:
Många halkolyckor ökar trycket på vården