Från januari till maj i år har Stockholms stad fått in knappt 3 500 bygglovsärenden. Under samma period i fjol var siffran cirka 2 800, vilket innebär en ökning med 25 procent.
– Det har varit ett osedvanligt högt inflöde, säger Mikael Andersson Ståhl, bygglovschef på Stockholms stad.
De senaste åren har staden fått in runt 6 400 bygglovsansökningar per år, men 2025 ser ut att överträffa den siffran med råge. En förklaring till att fler vill bygga ut är troligen det höjda rotavdraget som regeringen aviserade i mars, men Mikael Andersson Ståhl uppger att ökningen tog fart redan kring årsskiftet.
– Just nu har vi ett inflöde på ungefär samma nivå som när vi hade högkonjunktur, och det kunde man inte ha förutsett. Därför blir det köer nu och handläggningstiderna kommer att påverkas, säger han.
Redan förra året var genomsnittstiden för att hantera en bygglovsansökan 112 dagar, eller 16 veckor, vilket var en ökning med 12 procent mot 2023.
Andelen lovärenden som hanterades inom den lagstadgade handläggningstiden på 10 veckor (och i undantagsfall 20 veckor) var 83 procent, vilket var lägre än något av de senaste sex åren.
Någon statistik för 2025 finns ännu inte, men klart är att det ser mörkt ut.
– Det finns de som får vänta så pass länge som sex månader på att få en handläggare, medan andra ärenden hanteras snabbare, säger Mikael Andersson Ståhl.
– Det är inte bra att kötiden ökar, men det har varit otroligt svårt att prognostisera inflödet i de här konjunkturtiderna.
Vad gör ni åt situationen?
– Vi erbjuder övertidssatsningar för de medarbetare som vill, men man får ju tänka på arbetsmiljön också. Vi försöker även få medarbetare med andra roller att handlägga, så att verkligen alla fokuserar på att få ner kön.
Bygglovschefen kan i dagsläget inte svara på om de kommer att behöva anställa fler, eller om delar av processen kan effektiviseras med hjälp av AI framöver.
Vad får ni för reaktioner – är det mycket frustration?
– Ja, det blir mycket frustration eftersom många får vänta väldigt länge på att få en handläggare. Men när vi tar tiden och förklarar vad det beror på lugnar sig de flesta. Med det sagt – det är klart att man inte blir glad om man har väntat flera månader och har tänkt bygga i sommar.
Vad har du för budskap till dem?
– Vi gör allt vi kan för att hantera kön och ta hand om ärenden. Vi vill inte att det ska vara så här och jobbar på att det ska bli bättre.
Läs mer:
Höjt rotavdrag kan ge köer till sommarens renoveringar
Datumet att hålla koll på om du vill nyttja ”nya” rotavdraget