Både äggen och förpackningarna måste vara märkta i butiken. För äggen är det en speciell märkeskod som finns stämplad på varje ägg. Först kommer en siffra 0, 1, 2 eller 3.
Står det en nolla innebär det att det är ekologisk produktion. För att räknas som ekologisk är det speciella krav som måste vara uppfyllda. Fåglarna ska ha möjlighet till utevistelse när vädret tillåter. Flocken får bestå av högst 3 000 hönor och fodret måste vara ekologiskt.
– Ekologiska hönor har lite lägre beläggning inomhus. Det kan läggas i den positiva vågskålen för eko-ägg, säger Helena Wall, professor på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
Där får det inte vara mer än sex hönor per kvadratmeter. För icke ekologiska gäller högst nio hönor per kvadratmeter.
En etta i märkning betyder ägg från frigående utehöns. De ska kunna röra sig fritt i stallet och samtidigt ha möjlighet att gå ut alla dagar året om. Det låter ju bra att hönorna kan gå ute men det är inte helt riskfritt.
– När hönorna släpps ut får man räkna med att angrepp från rovdjur och rovfåglar kan förekomma i varierande utsträckning, konstaterar Helena Wall.
Alla hönor vill heller inte gå ut.
– Många känner sig tryggare inomhus och den som väljer att vara kvar inne får lite lugnare och mer yta när de andra hönorna går ut, förklarar Helena Wall.
Står det en tvåa är det ägg från frigående inomhus. Då får hönsen röra sig i stallar och det får vara max nio höns per kvadratmeter tillgänglig yta.
Siffran 3 på äggen innebär att äggen kommer från höns i bur. Men den gruppen är inte längre så vanlig.
– Andelen hönor i bur minskar varje år, säger Helena Wall.
Av äggproduktionen kommer nästan 80 procent från frigående inomhus. Ekologisk produktion och frigående utomhus står för 10 procent vardera och burhöns för mindre än 1 procent.
Vilken av märkningarna innebär då att det är bäst liv för hönsen?
– Alla produktionssystem har sina för- och nackdelar om vi utgår från hönans perspektiv, menar Helena Wall.
En höna som går ute har exempelvis större möjlighet att tillgodose sitt behov av att leta efter ätbara insekter och frön.
– Allt som ger ökad sysselsättning är positivt för hönorna, säger Helena Wall.
Äggen ska också ha en landmärkning som kommer efter siffran. SE betyder svenska ägg.
Sedan kommer en två eller tresiffrig kod vilket står för vilken anläggning som äggen kommer ifrån. Den här märkningen har kunden inte så mycket nytta av eftersom det av sekretesskäl inte finns något öppet register.
Koden är dock till hjälp om det behöver spåras vid sjukdomsutbrott. Vill man som kund veta kan man vända sig till företaget som packat äggen. Den uppgiften ska finnas på förpackningen.
En ytterligare siffra kan finnas som visar vilket stall om det är större anläggningar.
Det kan också finnas ett rosa ägg stämplat. Det visar att det är certifierat ägg och ska vara spårbart och kvalitetssäkrad i alla led, enligt branschorganisationen Svenska ägg.
Förutom äggen ska också förpackningarna vara märkta med namn på varan, vem som förpackat äggen, antal ägg, kvalitetsklass, storlek, bäst före-datum, värpdatum och hur de ska förvaras.
Läs mer:
Äggbristen i USA handlar om mer än ägg – ”en väckarklocka för Sverige och hela EU”
Ekonomiska världsläget oroar matbutikerna inför påskhandeln