Efter en tre och en halv månad lång rättegång med öppna dörrar avkunnade på torsdagen en domstol i Avignon, Frankrike, domarna i ett av de mest uppmärksammade våldtäktsmålen i moden tid – fallet Gisèle Pelicot, 73.
Under tio års tid blev hon regelbundet nerdrogad med en stark, ångestdämpande medicin som fick henne att sova så djupt att hon inte märkte att hennes man bjöd ut henne till minst 83 olika män. Alla övergreppen filmades och katalogiserades i ex-makens dator.
Hennes exmake dömdes på torsdagen till maxstraffet 20 års fängelse och de övriga åtalade dömdes till mellan 3 och 15 års fängelse – vilket var något längre än vad åklagaren hade yrkat på. Dominique Pelicots advokat Beatrice Zavarro säger till fransk media att de ännu inte bestämt om man kommer att överklaga domen.
De hänsynslösa övergreppen uppdagades efter att Dominique Pelicot i september 2020, med sin mobil, filmat under olika kvinnors kjolar på en lokal livsmedelsbutik. Han upptäcktes och polisanmäldes. Hans dåvarande fru Gisèle Pelicot förlät honom och menade att hon aldrig upplevt något avvikande sexuellt beteende hos maken, med vilken hon varit gift i 50 år.
En och en halv månad senare raserades hennes liv när polisen kom och knackade på. I ex-makens telefon och i beslagtagna dator hade man då hittat 20 000 bilder och filmer där 83 olika män förgriper sig på en sovande Gisèle Pelicot i henne egen säng. 50 av dem kunde identifieras och på torsdagen dömdes de till mellan 3 och 20 års fängelse för bland annat grov våldtäkt.
Fallet har väckt stor uppmärksamhet runt om i världen. Bara en handfull av männen var tidigare dömda, några av dem för barnpornografibrott, resten betrakas som ”vanliga män” – familjefäder, lastbilschaufförer, brandmän och sjukvårdare, flera av dem hemmahörande på samma ort som paret Pelicot. Det oerhörda i att de frivilligt gått med på att delta i dessa, av Gisèle Pelicots man organiserade, våldtäkterna har skakat om hela världen.
I Frankrike var reaktionerna efter domen blandade. Dels lättnad över att alla åtalade befanns skyldiga, dels frustration över att de flesta fick längre straff än vad åklagaren hade yrkat på. I ett fall yrkades det till exempel på 18 år fängelse – men mannen dömdes till 12 år, något som väckte ilska utanför domstolen där hundratalet människor hade samlats för att stötta Gisèle Pelicot, men också för att lyfta frågan om mäns våld mot kvinnor.
Gisèle Pelicot, som själv ville att rättegången skulle ske med öppna dörrar, har under processen gång kommit att bli en slags feministisk ikon och har av bland annat New York Times kallats för ”hjältinna”.
Under rättegången stod hon stark:
– Du och jag levde 50 år tillsammans. Du var en bra pappa, närvarande och lyssnande. En omtänksam, pålitlig man. Vi delade glädjeämnen och sorger ihop. Svåra stunder, semestrar, födelsedagar, jular…
– Hur kunde du förråda mig på det här sättet? Att bjuda in främlingar i vårt sovrum? För mig är det ett fullkomligt omätbart förräderi, sa Gisèle Pelicot till sin man som kommer att tillbringa resten av sitt liv i fängelse.