![](https://i3.wp.com/static.bonniernews.se/gcs/bilder/dn-mly/f3950923-0a57-43fb-b939-16ef0d45edbc.jpeg?interpolation=lanczos-none&fit=around%7C1024:576&crop=1024:h;center,top&output-quality=80&w=1200&resize=1200,0&ssl=1)
Spanska kungahuset har haft en nära relation till San Sebastián sedan mitten av 1800-talet då Spaniens drottning, Isabella II, tillbringade sina somrar här för att ägna sig åt stärkande havsbad. Senare lät spanska drottningen Maria Christina Henriette Desideria Felicitas Raineria bygga ett sommarresidens i staden. Drottningens palats, Palacio de Miramar, uppfördes 1893 och står på kullen som skiljer den långa stranden La Concha från den lite mindre Ondaretta.
Jag blickar ner på det kungliga sommarresidenset och de två sandstränderna i La Conchabukten från toppen av berget Monte Igueldo. Det nås enkelt med bergbana eller bil, och är krönt av ett hotell och ett litet nöjesfält från 1912.
– Kullen på andra sidan inloppet till La Conchabukten heter Monte Urgull och den stora Jesusstatyn på toppen är inte alls så gammal som man kan tro så här på avstånd. Den byggdes på 1950-talet ovanpå ett långt äldre fort, säger guiden Eskerne Falcón.
– Bortom den ligger surfarnas favorit, stranden Zurriola, med stora vågor under vinterhalvåret. Där kusten försvinner i soldiset i öster ligger Frankrike och rakt nedanför oss här i buktens mynning ser du den lilla ön Santa Clara, som det går utflyktsbåtar till, fortsätter Eskerne Falcón som ska ta mig med på en exklusiv guidad pintxo-tur i San Sebastián.
Pintxos är Baskiens variant på spanska tapas, men i San Sebastián är de små rätterna ofta långt mer avancerade än de brödbitar med godsaker som fyller barernas dignande pintxosdiskar. För pintxos kan vara alltifrån exklusiva varma smårätter lagade på beställning, till en enkel men ljuvligt god La Gilda – en cocktailpinne på vilken ett par gröna oliver samsas med inlagd baskisk guindilla och en ansjovisfilé från Biscayabukten. Allt ska in som en munsbit för rätt smakeffekt med maxad hetta, umami och syrlighet. Namnet La Gilda syftar på skådespelerskan Rita Hayworths utmanande rollfigur i Hollywoodfilmen ”Gilda” från 1946. La Gilda skapades på baren Casa Vallés här i San Sebastián.
Allra tätast ligger pintxorestaurangerna i Parte Vieja, San Sebastiáns kompakta och till stora delar bilfria gamla stadskärna, inklämd nedanför Monte Urgull.
Vi inleder på Paco Bueno som fått sitt namn efter grundaren, en känd lokal boxare, som öppnade baren på 1950-talet. I dag ägs Paco Bueno av sonsonen Gorka Bueno. Hit kommer många för de friterade tempuraräkorna, menar Eskerne Falcón.
Till räkorna vankas det en flaska Bereziartua, torr frisk baskisk äppelcider utan kolsyra. Den serveras genom att man håller flaskan högt i luften så att cidern syresätts när den hälls ner i glaset i en lång stråle. Jättegott, men nästa stopp – Restaurante Muxumartin – är ännu bättre.
– Jag har bland annat arbetat några år på exklusiva ställen i Asien och hämtat inspiration därifrån, berättar kocken Diego Postigo innan han serverar pilgrimsmussla i grön kokosmjölkscurry, en sensationellt god råbiff på fläskkött och en risotto med äppeltärningar och rosastekt kött.
Till det dricker vi Gaintza Txakolina, ett torrt, lätt pärlande vitt vin från trakten.
Och så här håller det på i några timmar. Smakminnet av La Cepa de Barnardos bästa spanska skinka sitter kvar än, liksom deras stekta svamp med rå äggula. Även Bar Martinez paprika fylld med tonfisktartar som vi slukar i ett nafs, dröjer sig kvar i minnet. Vi avslutar på La Viña med cheesecake och ett glas Pedro Ximénez, en söt sherry från södra Spanien.
Mätt och nöjd ägnar jag resten av eftermiddagen åt att sitta på stranden Zurriola och titta på de skickliga surfarna.
Nästa dag börjar jag med en promenad till Jesusstatyn på toppen av Monte Urgull och väl nere igen blir det Aquarium, både akvarium och sjöfartsmuseum, där en långhornad kofisk charmar allra mest. Aquarium ligger i den forna fiskehamnen varifrån utflyktsbåtar pilar ut, att åka en guidad tur runt La Conchabukten är populärt. Kajen kantas av utmärkta fiskrestauranger. Det får bli lätthalstrad, lokalfångad vit tonfisk på Sebastian Jatetxeas behagliga uteservering.
Stärkt av lunchen traskar jag genom Parte Vieja till det fina San Telmo Museum som skildrar baskisk kultur och historia, innan det blir tid för bad vid La Conchas strand. Buktens vatten är behagligt varmt, solen gassar, snälla vågor rullar in och trängseln är minimal.
Från San Sebastián tar det 90 minuter med tåg, och lite mindre om man färdas med bil på den kurviga motorvägen längs kustbergen till Bilbao. Staden har gått från industristad till skimrande kulturpärla. Konstmuseet Guggenheim Bilbao som invigdes 1997 brukar pekas ut som allra viktigast för denna metamorfos. Den ikoniska byggnaden ritades av världsberömda kanadensisk-amerikanske arkitekten Frank Gehry.
Men Bilbaos omvandling innebar också massor av ny grönska, två tunnelbanelinjer och en rad inskränkningar för biltrafiken, vilket gjort centrala Bilbao perfekt att flanera i.
År 1999 invigdes ABAO Bilbao Opera och 2010 öppnade kulturhuset Azkuna Zentroa med badanläggning på taket – där poolen har glasgolv så att simmarna syns underifrån. Byggnaden var förr ett vinlager som stod oanvänt och bara den gamla fasaden har sparats. Allt innanför väggarna är toppmodernt.
– Trottoaren utanför är mönstrad som en matta. Tanken är att vara inbjudande och i dag är Azkuna Zentroa något av Bilbaobornas vardagsrum berättar stadsguiden Elena Perez.
En annan fin kulturinstitution som nu får nytt liv är konstmuseet Museo de Bellas Artes som byggs ut rejält efter ritningar av ännu en stjärnarkitekt – britten Norman Foster, som bland annat ligger bakom The Gherkin i London.
Jag flanerar genom den fina kuperade stadsparken, ner till floden Nervión och de förr så livliga hamndockorna, där två i dag ingår i sjöfartsmuseet Itsasmuseum, med en stor röd hamnkran som symbol. Härifrån är det inte långt till Athletic Clubs hemmaarena Estadio San Mamés. Laget är speciellt i dagens fotbollsvärld då man bara har spelare från spanska Baskien och den franska delen av Baskien.
Jag följer floden uppströms till det världsberömda konstmuseet Guggenheim Bilbao. Det är aningen pirrigt att ställa sig under Louise Bourgeois verk, spindel ”Maman” med bakkroppen fylld av spindelägg och blicka ut över museets välvda former och glänsande titanfasad. En bit bort reser sig Anish Kapoors spegelkulor ”Tall Tree and The Eye”. Så börjar vit dimma välla ut under gångrampen vid kajkanten – Fujiko Nakayas fascinerande installation #08025 (F.O.G).
Bland konstverken runt museet är Jeff Koons ”Puppy”, en gullig hund i jätteformat vars päls består av äkta blommor, en favorit bland Bilbaoborna. En tidig kväll när jag kommer förbi har pudelklubben möte intill den blommande hundvalpen.
Men nu är jag hungrig. Och pintxos är lika viktiga i Bilbao som i San Sebastián.
– Vi Bilbaobor går oftast till fler än en pintxosrestaurang på en kväll, säger Elena Perez.
Pintxos serveras från mitt på dagen till långt efter midnatt, medan vanlig lunch äts först vid två. Middagen intas sällan före åtta, är man hungrig innan dess är pintxos den perfekta lösningen. Dessutom serverar många pintxosrestauranger också rätter i större portioner – raciones.
Mitt på dagen har saluhallen Mercado de la Ribera i Bilbaos gamla stadskärna, Casco Viejo, det roligaste utbudet. Kvällstid samlas folk runt Plaza Nueva och i Las Siete Calles gränder. Eller på gågatan Ledesma Musikariaren Kalea i Ensanche, stadens moderna centrum.
Att Baskien är så härligt grönt jämfört med resten av Spanien beror på att det regnar mer här. Men solen gassar när jag kliver upp nästa morgon – och nu lockar strandliv.
Biscayabuktens salta vatten och pärlbandet av sandstränder ligger bara en halvtimmes tunnelbaneresa bort. Jag väljer den långa, breda sandstranden Playa de Arrigunaga. Trots många badande denna söndag finns det gott om plats.
Jag blickar ut över havet och floden Nervións breda mynning. På andra sidan skymtar några av de få hamnanläggningar och reparationsvarv som ännu är i bruk och den enda aktiva järngruvan. Förr låg både gruvorna och varven mitt i stan – vilken resa Bilbao har gjort!
Här hittar du våra resereportage.