– Trots att ungefär 95 procent världens bestånd av matfisk är överexploaterade eller fiskas precis på gränsen till vad som är hållbart, kan man hitta 52 arter som får grönt ljus i årets guide. Så det finns mycket att välja mellan och mycket att upptäcka, säger Inger Melander, havs- och fiskeexpert på Världsnaturfonden WWF.
Hon är ansvarig för WWF Fiskguiden, som miljöorganisationen har tagit fram sedan 2002 för att hjälpa konsumenter att göra mer mer hållbara val i utbudet av fisk och skaldjur. I årets upplaga bedöms 100 arter.
Odlad lax från Norge är den i särklass mest populära matfisken i Sverige. Men som DN tidigare har rapporterat dras de marina odlingarna i nätkassar med stora problem. Var sjätte lax dör av skador och infektioner. Dessutom importeras miljontals putsarfiskar till odlingarna för att begränsa mängden laxlöss, något som leder till att även dessa fiskar dör under plågsamma förhållanden.
– Den senaste rapporten från norska veterinärinstitutet visar inga förbättringar, så den ligger kvar på gult ljus. Det innebär att man bör undvika att köpa den, eller åtminstone begränsa till max fyra gånger per år, säger Inger Melander.
Men för den som ändå har ett stort sug efter lax finns ett nytt alternativ i årets Fiskguide som faktiskt får grönt ljus. Det är lax som odlas i slutna, recirkulerande system uppe på land (RAS).
– Det har förekommit en tid, men nu har volymerna ökat så pass att det finns tillräckligt underlag för att göra bedömningar så att de kan komma med i guiden. Eftersom det är en kontrollerad miljö så slipper man problem med laxlus, rymningar och näringsläckage till havets ekosystem, säger Inger Melander.
Det innebär dock inte att odling på land är helt problemfri, tillägger hon. Till exempel kan det krävas mycket energi för att driva anläggningarna. Och fodret är ett fortsatt bekymmer. Den odlade laxens mat består av fiskmjöl, som kan komma från trålning av redan hårt pressade fiskbestånd – exempelvis strömming i Östersjön – samt soja.
– Även om just Norge har krav på att sojan ska vara certifierad, så är produktionen globalt sett för hög och leder till avskogning i exempelvis Amazonas. Det är något som måste minskas. Men vår sammanlagda bedömning är ändå att lax som odlas i slutna system på land får grönt ljus.
Bland de matfiskar som gått från gult ljus till grönt i årets guide finns Alaska pollock som fiskas i Berings hav, siklöja från Bottenviken, kolja som fiskas med långrev vid Island, Skagerack och i Nordsjön samt sej som trålas utanför Färöarna.
– Här ser vi att beståndens status har förbättrats. Det kan både bero på en bättre förvaltning med minskat fisketryck och på naturliga förändringar i miljön, säger Inger Melander.
Fakta.Grönt, gult och rött ljus för fisk
● Fiskguiden har tagits fram på uppdrag av Världsnaturfonden WWF varje år sedan 2002. De analyser som ligger till grund för guiden utförs av forskningsinstitutet Rise.
● För viltfångad fisk bedöms bland annat beståndens status, bifångst och hur ekosystem och lokalsamhällen påverkas. För odlad fisk bedöms även fodrets påverkan, läckage till kringliggande miljö samt fiskens livsvillkor.
● Beroende på den sammanvägda bedömningen får alternativen grönt ljus (bra val), gult ljus (undvik; ät max 3–4 gånger per år) eller rött ljus (låt bli).
● Bedömningen tar inte hänsyn till förekomst av miljögifter i fisken eller andra hälsoaspekter för konsumenten. Där hänvisas till Livsmedelsverkets analyser.
● Årets guide innehåller sammanlagt 100 arter. Läs om dem här: wwf.se/fiskguiden
Däremot blir det inget grönt ljus för torsk, oavsett var och hur den har fångats, då bestånden fortsatt är i för dåligt skick enligt WWF:s bedömning.
Ändå går det att hitta torsk som är MSC-märkt i affären. Det beror på att WWF ställer högre miljökrav, förklarar Inger Melander. Det gäller även för ASC-märkning (för odlad sjömat) samt Krav-märkning.
– De uppfyller inte våra krav på hållbarhet. Men de kan ändå vara bra andrahandsval om du inte hittar något annat som får grönt ljus i affären, för de erbjuder spårbarhet inom värdekedjan och viss transparens. Det är viktigt.
Finns det någon sjömat som du skulle vilja lyfta fram extra mycket?
– Själv är jag väldigt förtjust i musslor. Och bläckfisk och makrill är bra, beroende på hur och var de har fiskats.
Läs mer:
Expert: ”Ät odlad lax bara enstaka gånger per år”
Kraftigt höjda strömmingskvoter i Östersjön – trots forskarnas varningar
Miljontals putsarfiskar offras i norska fiskodlingar
Rött ljus för strömming och sill från Östersjön