Ingredienser.Laxsallad med bakade betor och pocherat ägg

4 port eller som en buffésallad för ca 6-8 port

100 g gravad lax
100 g kallrökt lax
1 krispsalladshuvud (eller annan valfri sallad)
4 polkabetor
4 gulbetor
½ dl kapris, gärna stor så kallad bär- eller cocktailkapris
4 ägg
1 msk ättiksprit, 12%
1 citron
olivolja
salt och svartpeppar

1. Sätt ugnen på 160 grader, varmluft.

2. Rosta betorna hela med skalet tills de är mjuka, ca 40 min beroende på storlek. Låt svalna och skala med en liten grönsakskniv. Dela betorna i lagom stora bitar.

3. Skär laxen i centimeterstora tärningar. Riv salladsbladen i stora bitar och skölj i kallt vatten. Dela kaprisen (om du använder en stor sort).

4. Häll ättikan och några matskedar vatten i en liten skål, knäck ner äggen i ättiksvattnet och låt stå i 5 min. Ättikan hjälper äggen att dra ihop sig lite inför pocheringen.

5. Koka upp saltat vatten i en mellanstor kastrull. Förbered en ytterligare skål med lite is och kallt vatten. Slå ner värmen när vattnet kokat upp, så att det precis sjuder.

6. Ta en sked och rör runt längs kastrullens kanter så en långsam virvel bildas. Häll försiktigt ner äggen tillsammans med ättikvattnet och låt dom ligga i ca 2-3 min.

7. Lyft försiktigt upp ett ägg och känn lite med fingret på det. Ägget ska kännas fast på ytan med ett riktigt mjukt inre. När äggen känns bra lyfts de över i isbadet.

8. Montera salladen direkt i tallrik eller skål. Lägg salladsblad i botten och bygg på med betor, lax och kapris. Ringla olivolja och pressa citronjuice över, salta och peppra. Pynta med råhyvlad polkabeta, och toppa gärna med dill eller rödbetsskott.

Läs mer: Fler härliga brunchrecept

Share.
Exit mobile version