Stockholmsbörsen rasade med 7 procent vid öppning på måndagen. Då hade den redan fallit närmare 10 procent förra veckan. I resten av Europa var mönstret detsamma och i Hongkong registrerades det största fallet sedan Asienkrisen. Wall Street visade i torsdags och fredags de rödaste siffrorna sedan pandemin.
Var ska detta sluta?
Donald Trumps tullar gör det troligt att USA drabbas av en recession i år – och att man drar resten av världen med sig, basunerade storbanken JP Morgan ut i ett memo med titeln ”There will be blood”. Kraftiga börsfall riskerar också att skapa sin egen dynamik.
Kan detta få Trump att backa?
Flera tunga finansröster uppmanade honom under helgen att göra det. Fondförvaltaren och miljardären Bill Ackman rådde presidenten att pausa de landsspecifika tariffer som ska träda i kraft på onsdag, för att ge utrymme för förhandlingar. Men handelsminister Howard Lutnick avfärdade just detta. Finansminister Scott Bessent verkar mer lockad, och påtalade att ett 30-tal länder sökt kontakt. Högsta chefen är dock konsekvent: visst gillar han ”deals”, men han tycker också att tullar är lexikonets vackraste ord.
Trump är inte – som många påstår – främst oberäknelig. Han är opålitlig; inte en skicklig förhandlare, utan en person som man inte vill göra affärer med.
Trump vill att tarifferna ska dra in pengar till staten och få företag att flytta fabriker till USA. Det kräver att de införs. De generella tullarna på 10 procent som trädde i kraft redan i lördags kommer presidenten knappast att ta bort. Det lär inte heller hända de sektorsspecifika bil- och ståltariffer på 25 procent som han infört. Dessa ska generera inkomster och skapa incitament att flytta produktionen i viktiga branscher.
Vad gäller de så kallade ”reciprokala” tarifferna – de som påstås vara ”ömsesidiga” – finns möjligen utrymme för förhandlingar. Trump gillar trots allt att visa upp ”segrar”.
Det innebär i så fall i det bästa scenariot att det ändå blir väsentligt högre tullar jämfört med när han tillträdde. Frågan är också vilken typ av överenskommelser som över huvud taget är möjliga. Beräkningarna som ligger bakom hans landsspecifika tariffer är hokus pokus. Och det är, exempelvis, inte aktuellt för Europa att sluta använda moms eller kraftigt försämra regleringar kring djurhållning för att få ner tullarna på 20 procent.
Seriösa förhandlingar om handelsavtal tar dessutom i regel flera år. Osäkerheten kring vilka villkor som gäller skulle slå stenhårt mot investeringsviljan. Börserna är redan nu i fritt fall.
Och vem tror egentligen att en uppgörelse med Donald Trump kommer att stå sig? Förra mandatperioden förhandlade han om frihandelsavtalet med Kanada och Mexiko, för att den här gången omedelbart ge sig på dem igen.
Trump är inte – som många påstår – främst oberäknelig. Han är opålitlig; inte en skicklig förhandlare, utan en person som man inte vill göra affärer med.
Det är svårt att inte betrakta detta som ett misstroendevotum mot Donald Trumps USA.
Det handlar dessutom inte bara om tullar. Vicepresidenten JD Vance var på Grönland häromveckan. Försvarsminister Pete Hegseth besöker nu Panama. I båda fallen handlar det om att göra anspråk på andra länders – vänners – territorium.
Att presidenten dessutom är inbegripen i en omfattande attack på USA:s rättsstat stärker bara bilden av en mobbare man inte kan lita på.
Normalt skulle amerikanska tullar få dollarn att stärkas. Ekonomisk oro brukar också få den effekten. De senaste veckorna har valutan i stället rasat i värde. Det är svårt att inte betrakta detta som ett misstroendevotum mot Donald Trumps USA.
Och om det går illa för USA får det konsekvenser för oss alla. Att det dessutom är Washington som brukar ansvara för att reda upp allting när saker går åt skogen, men nu har en ledare ingen litar på, förstärker situationens allvar.
Finansminister Elisabeth Svantesson sa på måndagen att börsfallet var ”sorgligt”. Förhoppningsvis går arbetet på hennes departement på högtryck för att stärka beredskapen för att det värsta kan hända.
Sverige har goda förutsättningar att klara en allvarlig ekonomisk kris. Men vi ska ha klart för oss att Donald Trump precis skickat ut oss alla på en mycket farlig resa.
Läs mer:
Martin Liby Troein: Xi Jinping sänkte Kina – nu knockar Donald Trumps tullar USA
Amanda Sokolnicki: Är enda sättet att stoppa Trump att se på när han kollapsar världsekonomin?