Ett nytt elbilsstöd kan bli verklighet från januari 2026. Förslaget innebär att bara hushåll som tjänar upp till 80 procent av medelinkomsten, bor på landsbygden och inte har tillgång till bra kollektivtrafik ska få del av det (TT 3/6). Nitlott för Stockholms välmående medelklass, med andra ord.
Och visst låter det som ett naturligt steg i den gröna omställningen? När man prioriterar är det rimligt att rikta stöden till de som behöver dem mest: landsbygdsbor som är beroende av bilen.
Däremot finns det inget skäl att uppmuntra till ökat bilåkande i storstäder där det finns god tillgång till kollektivtrafik. Även om elbilar ju inte släpper ut koldioxid, så bidrar även de till luftföroreningar. Slitagepartiklar från väg, broms och däck – inte avgaser – är nu den största källan till partikelföroreningar i europeiska städer. Här i Sverige ökade de med 92 procent mellan 1990 och 2023 (DN 7/6).
Hela 84 procent av bonusen gick till Stockholm, Göteborg och Malmö och bara 0,1 procent till ”mycket avlägset belägna landsbygdskommuner”
Det tidigare elbilstödet gick i hög utsträckning till storstäder. Hela 84 procent gick till Stockholm, Göteborg och Malmö och bara 0,1 procent till ”mycket avlägset belägna landsbygdskommuner”, enligt Riksrevisionen (SVT 13/2 -20).
Men i stället för att rätta till det valde regeringen att bara rycka undan det tidigare elbilsstödet.
Nu blir det förhoppningsvis ändring på den saken – men helt säkert är det inte. Förslaget, som är framtaget av Naturvårdsverket, kommer utgöra grunden till regeringens förslag. Men i slutändan måste det godkännas av EU, eftersom den största delen av finansieringen kommer från Europeiska unionens sociala klimatfond.
Stödet, som kan användas för att köpa eller leasa en elbil, kan ses som en kompensation för att drivmedelspriserna lär bli högre när vägtransporter införlivas i EU:s utsläppshandelssystem år 2027. Med ökade möjligheter för landsbygdsbor att köra elbilar kan förhoppningsvis också den populistiska föreställningen kring ”priset vid pump” avslutas.
Sedan uppstår det alltid gränsdragningsfrågor kring riktade stöd. I detta fall går det att diskutera exakt vilka kommuner som ska räknas som landsbygdskommuner samt hur mycket man ska få tjäna.
Men kombinationen av högre drivmedelspriser och riktade elbilstöd är rätt väg att gå för att växla upp klimatomställningen.
Läs mer:
Lilian Sjölund: Vad är det med extremhetta, skogsbränder och en ilsken lokalbefolkning som lockar?
DN:s ledarredaktion: Här är fajten som de seriösa partierna måste vinna