För mer än två år sedan, i januari 2023, hängdes en docka föreställande Turkiets president Recep Tayyip Erdogan upp vid Stockholms stadshus. Detta tycks vara en av anledningarna till att den svenska journalisten Joakim Medin, som skrivit om händelsen, fängslats och nu åtalats i Turkiet. Åtalspunkten: förolämpning av presidenten.
Det är inte första gången Erdogan känt sig förolämpad. Redan 2022 kunde tyska DW berätta att antalet turkiska förundersökningar om brottet som inletts sedan 2014, då Erdogan tillträdde, var uppe i svindlande 160 000. 39 000 människor hade åtalats, inklusive en OS-simmare som skrev att han ville baka konfektyr när presidenten fick covid.
Hur orkar någon vara så lättkränkt som Erdogan? Man är regionens mäktigaste person men blir ändå blå av ilska när en docka hängs upp 250 mil bort, eller när någon skriver om godis. Det måste vara ett elände.
En förolämpad despot är bland det farligaste som finns.
Många länder, även demokratier, har lagar mot att förolämpa antingen egna eller utländska makthavare. Ofta är paragrafen om majestätsbrott en ruin av ett palats, en symbolisk juridisk kvarleva som sällan eller aldrig används.
Men med nedmonterad rättsstat och lättkränkt ledare kan det bli en bokstavligen dödlig kombination. En förolämpad despot är bland det farligaste som finns.
Till saken hör att det mycket sällan är ämbetet som kritiseras. Få går runt med ett plakat som protesterar mot presidentposten som institution. Att kalla förseelsen ”förolämpning av presidenten” är därmed en förrädisk glidning – det är en politisk person, i detta fall Erdogan, som smädas.
Visst kan man invända att statschefsämbetet är en symbol för landet och därmed förtjänar respekt. Men här är det ingen skillnad mellan en president och en kränkt tonåring. Respekt är inget som man får per automatik, den måste förtjänas.
Och det finns ett sätt: att visa att man är stor nog att stå över futtiga förolämpningar.
Läs mer:
Annika Ström Melin: När Trump leker hela havet stormar behövs Europas fyrkantighet
Susanne Nyström: Liberalerna förtjänar en bättre partiledare