”Ingen plan B.” Med de isande orden beskriver Wall Street Journal situationen för nödhjälp och humanitärt arbete på Gaza efter att Israel klubbat lagstiftning som hindrar FN-organet Unrwas arbete.
Tidningen beskriver hur Unrwa dagligen fördelat mat till 2 000 palestinska familjer, och hälsovård till ytterligare ”tusentals”. Hundratusentals palestinier bor dessutom på platser som får olika samhällsbehov – skolor, socialt arbete, sophämtning, banklån – tillgodosedda tack vare organisationen.
Med de nya israeliska lagarna riskerar Unrwas arbete i Gaza att strypas och på många platser upphöra helt.
I förra veckan kom vad som kan vara ytterligare en katastrofal nyhet för den palestinska civilbefolkningen.
FN har ofta skött sig illa gentemot Israel. Bland annat misstänks några Unrwa-anställda ha deltagit i 7 oktober-attacken och dess skolor har lärt ut antiisraelisk propaganda. Unrwa måste göras om i grunden – men inte under brinnande krig, inte när den är det enda världen har som kan se till att civilbefolkningen inte går under.
I förra veckan kom vad som kan vara ytterligare en katastrofal nyhet för den palestinska civilbefolkningen. Itzik Cohen, brigadgeneral i de israeliska försvarsstyrkorna IDF, sa till medier att invånarna i norra Gaza inte ska få återvända till sina hem.
Enligt The Guardian meddelade Cohen att ingen humanitär hjälp skulle slussas in i norra Gaza eftersom det ”inte finns någon civilbefolkning kvar”. Uttalandet – som andra IDF-källor senare försökte tona ner – fick omedelbart kritik av biståndsorganisationer som menar att det är ett krigsbrott att använda mat och annan nödhjälp som vapen i en konflikt.
Frågan är om Cohens uttalande ska tolkas som att Israel faktiskt planerar att annektera stora områden av det Gaza som skulle vara en del av en palestinsk nation i en tvåstatslösning.
Beslutet om Unrwa och hoten om att palestinier inte ska få återvända hem är bara två av den senaste tidens händelser som ytterligare förmörkar den mardrömsnatt som råder i Gaza. Qatar hotar än en gång med att dra sig ur som medlare mellan Israel och Hamas. Försvarsminister Yoav Gallant, en återhållande faktor i den israeliska regeringen, har fått sparken av premiärminister Benjamin Netanyahu. Och i USA är Donald Trump nyvald president.
Även om ingen vet hur Trumps Mellanösternpolitik kommer att gestalta sig – med honom är allt oförutsägbart – är det ett faktum att Bidenadministrationen ändå försökt få Israel att avstå från de värsta avarterna i sin krigföring.
Israel var i sin fulla rätt att slå tillbaka. Men det som nu sker saknar all proportionalitet.
Alla sansade röster är överens om att Hamas terrorattack den 7 oktober 2023 var en historisk vedervärdighet och att Israel var i sin fulla rätt att slå tillbaka. Men det som nu sker saknar all proportionalitet.
Enligt en ny rapport från FN:s människorättsorgan OHCHR är nästan sju av tio av de som dödats i Gaza kvinnor eller barn. Åtta av tio ska ha dödats i bostadshus. En del av dödsfallen kan skyllas på att Hamas använder mänskliga sköldar och opererar bland civilbefolkningen, men Israel tycks i sin krigföring också vara bitvis skrämmande likgiltig för mänskligt lidande.
”Det börjar sannerligen luta åt en situation som stora delar av världen kommer att betrakta som folkmord”, skrev förre utrikesministern Carl Bildt (M) nyligen. Innan något bevisats är det en väl avvägd formulering om ett krig som kommer att fläcka Israels rykte och skapa oläkbara sår i regionen under generationer framåt.