Under Vita husets pressträff för några dagar sedan gick den första frågan till en man i luvtröja och mössa, en klädsel som avviker från den vanliga klädkoden i sammanhanget. Tim Pool, som mannen heter, inledde med en tirad mot det han kallade de stora mediebolagens ”falska narrativ” om bland annat den småbarnspappa från Maryland som i mars olagligt deporterades till El Salvador.
Pool är en ökänd konspirationsteoretiker från radikalhögern som – möjligen utan att själv känna till det – i valrörelsen 2024 fick del av flera miljoner dollar från ryska statsmedier för att sprida ryskvänligt material. Att han nu har en egen plats bland medierna i Vita huset och använder den för att anklaga seriösa nyhetsredaktioner för desinformation är i sig en illustration av den postsanningstid vi nu lever i.
Häromveckan postade Donald Trump själv i sociala medier vad experter menar är en manipulerad bild av den deporterade Marylandpappan Kilman Abrego Garcias hand, där det ser ut som om Garcia har en gängtatuering. Den tatueringen syns nämligen inte på bilder av Garcias händer som tagits i andra sammanhang.
Om människor inte längre bryr sig om vad som är sant, om känsla och lojalitet alltid är viktigare, är de mycket lättare att kontrollera
Det är alltså inte särskilt förvånande att USA nu stryper pengarna till forskning om desinformation. Inte heller bör det ha kommit som en chock att det amerikanska utrikesdepartementet lägger ner sin avdelning för granskning av utländska propagandakampanjer, främst från Ryssland, Iran och Kina.
Donald Trump är ju inte emot desinformation, oavsett om den kommer från främmande makt eller inte. Tvärtom är det som den första Trumpadministrationen eufemistiskt kallade ”alternativa fakta” – om allt från publikstorlekar till vem som egentligen vann valet 2020 – helt centralt för Magarörelsen.
Syftet är både att få människor att tro på lögner och att sudda ut gränsen mellan vad som är sant och inte. Att upphäva den gränsen är ett av en auktoritär ledares främsta verktyg. Om människor inte längre bryr sig om vad som är sant, om känsla och lojalitet alltid är viktigare, är de nämligen mycket lättare att kontrollera.
I dag kommer tekniken in som ett självklart sätt att nå dit. Därför var det extra oroväckande när Open AI nyligen gick ut med nya interna säkerhetsregler. Framöver kommer företaget inte bedöma riskerna för att nya AI-modeller kan användas för storskalig manipulering innan de släpps. De kommer inte heller avstå från att släppa verktyg ens om de själva bedömer att det finns avgörande risker för att någon exempelvis kan använda dem till att bygga massförstörelsevapen, om liknande modeller redan finns på marknaden.
Det är förvisso länge sedan som teknikjättarna höll sig med moral. Google tog bort sin gamla devis ”Gör inget ont” redan 2018. Men för den som känt att vi redan länge levt i de falska nyheternas tidevarv finns tyvärr blott en slutsats: det har bara börjat.
Läs mer:
Erik Helmerson: Vänsterdebattörerna vill att vi ska känna empati med Putins morddrönare
Lisa Magnusson: Tvångsvård är och kommer alltid att vara en svår fråga