Under natten till söndagen attackerade USA tre atomanläggningar i Iran.
De långsiktiga följderna av bombningarna återstår att se. Men FN:s kärnenergiorgan IAEA kallar till krismöte. Och även EU:s utrikesministrar kommer omgående att diskutera situationen.
USA:s president Donald Trump hoppas på ett snabbt avslut och hotar med en ännu större attack om Iran inte sluter fred. Många i hans parti vill inte ha ett mångårigt krig. Och Trump gick också till val på att inte starta nya krig.
Irans utrikesminister, som ska träffa Rysslands president Vladimir Putin under måndagen, hotar å sin sida med att detta kommer att få ”bestående konsekvenser”.
Det är just det som många runt om i världen nu är oroliga för.
FN:s generalsekreterare António Guterres varnar för ”ett direkt hot mot internationell fred och säkerhet”, som kan få ”katastrofala konsekvenser för civila, regionen och världen”. Och EU:s utrikeschef Kaja Kallas ”uppmanar alla parter att ta ett steg tillbaka, återvända till förhandlingsbordet och undvika ytterligare eskalering”.
Risken finns alltså att Mellanöstern och USA – tvärtemot Trumps löften – nu kastas in i ett utdraget krig.
Det är även den svenska regeringens linje. På söndagen skrev statsminister Ulf Kristersson (M) på X att ”en återgång till samtal och diplomati är nu av största vikt”. Och utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) menar att ”konsekvenserna är i nuläget svåra att överblicka”.
Lika sant som att långsiktiga lösningar tas fram vid förhandlingsbordet, och att Iran måste pressas att sätta sig där och ge upp alla ambitioner på kärnvapen, är det dock att de flesta väntar sig att Iran kommer att svara. Attacker mot amerikanska militärbaser har pekats ut som möjliga mål. Landet gjorde snabbt nya anfall mot Israel efter de nattliga händelserna. Och på söndagen sa utrikesministern i Iran att ”diplomati inte längre är en möjlighet”.
Risken finns alltså att Mellanöstern och USA – tvärtemot Trumps löften – nu kastas in i ett utdraget krig.
Det är dock långt ifrån säkert att en sådan eskalering stannar i regionen, eftersom ett verktyg som den iranska regimen använder sig av är terrorism. Enligt Mellanösternexperten Anders Persson finns risken att Iran då riktar sig mot dem som ses som USA:s allierade, som länder i Europa (Expressen 22/6).
Det räcker således inte att EU-ledarna diskuterar hur såväl våldsspiralen i Mellanöstern som Irans kärnvapenplaner ska stoppas. De måste även fokusera på säkerheten på hemmaplan.
Läs mer:
Ledare: Vi svävar på amerikanska moln – och landningen kan bli smärtsam
Ledare: Ingen överraskades när barnen blev brottslingar – ändå räddades de inte från gängen