Ett av Sveriges mest välkända citat är Per Albin Hanssons från 1939: ”Vår beredskap är god”. Det är mindre känt att det var livsmedelsberedskapen han syftade på – inte den militära. Samt att det var sant.
Under andra världskriget byggdes stora statliga lager, med bland annat mat och mediciner. De avvecklades flera decennier senare, efter en rad politiska beslut. Och med tanke på att bara runt hälften av maten vi äter i dag produceras i Sverige, och att vi vid en kris inte kan lita på att importen fungerar, var det inte konstigt att utredaren Ingrid Petersson i fjol slog fast att Sverige behöver en ny livsmedelsberedskap.
Inte om några år – utan nu.
Det är dags att gå från ord till handling, förklarade hon. Ibland kanske det inte blir helt rätt. Men då får man korrigera i efterhand.
Alltså hellre snabbt och acceptabelt än långsamt och perfekt.
Utredningen föreslog ny lagstiftning. Men någon sådan finns ännu inte på plats.
Det är dock inte samma sak som att inget händer, enligt landsbygdsminister Peter Kullgren (KD). Men utvecklingen just nu består av att beredskapen i vissa fall går bakåt, när jättesilor som lagrar tonvis med spannmål läggs ner.
Anläggningen i Frihamnen kan trots allt förse hela länets befolkning med mat i 16 dagar.
Bara sedan 2019 har lagringskapaciteten minskat markant och snart kommer den att krympa ytterligare. Planen är nämligen att den enda silon i Stockholms stad, som ligger i Frihamnen, ska stängas inom några år. I stället vill kommunen bland annat bygga bostäder och Lantmännen som driver verksamheten har sagt upp tomträttsavtalet, vilket har fått skarp kritik i länsstyrelsens konsekvensanalys.
Där föreslås att nedläggningen ska skjutas fram i fem till tio år, så att det innan dess finns tid att samverka kring en hållbar lösning som bidrar till en robust livsmedelsberedskap. Särskilt eftersom det saknas nationell inriktning och överblick på området.
Förutom att det är ett rejält underkännande av statens insatser, är det en rimlig begäran. Anläggningen i Frihamnen kan trots allt förse hela länets befolkning med mat i 16 dagar. Och med länsstyrelsens ord bör vi vara försiktiga med att ta bort funktioner som har betydelse ur ett totalförsvarsperspektiv, innan det finns en färdig plan för den svenska livsmedelsberedskapen.
Först när en sådan är på plats kommer vår beredskap återigen att vara god.
Läs mer:
Ledare: Ebba Busch vände hela den svenska opinionen – och hon kan göra det igen
Ledare: Verklighetens ”Handmaid’s Tale” är inte USA utan Afghanistan