USA:s position har länge varit åtrådd av alla, ouppnåelig för envar. Landet har inte bara världens största ekonomi, dollarn har varit ohotad kung.
Det är ett privilegium som tjänat USA väl, men som Donald Trump är envist besluten om att avskaffa.
Risken är fortfarande stor att den amerikanska presidenten kommer att utlösa en lågkonjunktur med sitt tullkrig. Såväl euron som svenska kronan stärks nu gentemot den amerikanska. Och kanske mest uppseendeväckande: investeringar i amerikanska statspappers ifrågasätts. USA:s statsskuld, som redan ligger på över 100 procent av bnp (att jämföra med Sveriges på runt 30 procent), ökar samtidigt som utsikterna för landet att låna billigt minskar.
Som tidskriften The Economist konstaterat innebär detta ett möjlighetsfönster för EU: Unionen har stärkts sedan eurokrisen. De gemensamma lånen vid pandemin ökade förtroendet för europeiska statsobligationer. Och att Tyskland beslutat sig för lån på många hundra miljarder euro sätter fart på tillväxten.
EU är nu den enda stora demokratiska marknaden som är open for business.
EU är nu den enda stora demokratiska marknaden som är open for business. Andra länder ser att vi är en trovärdig handelspartner. Läget bör utnyttjas för att skyndsamt få till fler frihandelsavtal, samt fånga den potentiella vågen av amerikanska forskare som flyr attacken på fri forskning. EU-kommissionens föreslagna åtgärder för att minska tillväxthämmande byråkrati måste hastigt sjösättas.
Och vad som tidigare setts som en av EU:s svagheter – avsaknad av handlingskraft, 27 länders svårigheter att komma överrens – visar sig nu vara en styrka.
Trump kan, ensamt, maktfullkomligt och lagvidrigt hota att avsätta sin riksbankschef. Och kalla honom saker som ”loser” på sociala medier. För att på tisdagen sedan plötsligt påstå att han inte har någon avsikt att avsätta densamma. Sådan opålitlighet kostar.
Att de 20 länder som (hittills) har euron som gemensam valuta raskt skulle komma överens om att bryta centralbankens oberoende är otänkbart.
Det finns goda skäl att på allvar diskutera om Sverige bör övergå till euron som valuta, men framför allt kan vi nu bidra till unionen genom att använda goda statsfinanser till ökade investeringar och att få fart på tillväxten. Och förstås: för att stötta Ukraina.
Är vi redo att ta den här fighten? För USA:s internationella reträtt skapar en möjlighet, som Kina gärna skulle ta. Som i stället EU måste försöka gripa.
Läs mer:
Amanda Sokolnicki: Identitetskrisen efter Trump är enorm – vad är ens amerikanskt längre?
DN:s ledarredaktion: Världen är större än Trumps USA – EU måste ta chansen