Vid det här laget har ingen missat vad som hänt: Donald Trump valde att, oprovocerat, starta handelskrig. Och vilka valde han som motståndare? Världen.
Den ekonomiska osäkerheten är enorm. Tullarna kommer att göra ont.
Men betyder det här att globaliseringens tidevarv är förbi? Inte nödvändigtvis. Hur EU agerar är avgörande.
USA är en viktig handelspartner för Europa, men som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen konstaterat: Att 13 procent av EU:s handel sker med USA innebär att 87 procent inte gör det.
EU har inte bara världens största inre marknad – vi är en stormakt vad gäller världshandeln. Bara Kina exporterar mer varor, bara USA importerar mer.
Den bästa medicinen mot världshandelns oro är nu för EU att öppna sig ytterligare mot världen. Mer konkret: Vi måste få till fler handelsavtal.
Och det har redan påbörjats.
I december nåddes ett avtal mellan unionen och Mercosur-länderna – Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay. Äntligen. Förhandlingarna började för ett kvartssekel sedan. Nu står bara några få medlemsländer i vägen. Frankrike – och landets bönder – har som vanligt motsatt sig konkurrens. Polen tvekar också. Om resten av länderna röstar för avtalet i år – som planerat – räcker motståndet ändå inte för att stoppa den historiska överenskommelsen.
Att teckna frihandelsavtal med fler parter kommer inte bara göra oss rikare utan också mer stryktåliga.
Mercosur-avtalet skulle innebära en marknad för 700 miljoner människor och över 130 miljarder euro årligen. Dessutom säkrar Europa genom det tillgång till kritiska metaller såsom litium. Naturresurser där vi i dag är allt för beroende av Kina, nödvändiga för bland annat elbilsindustrin. Avtalet vore därför både ekonomiskt och geopolitiskt viktigt.
Dessutom hoppas man nå en överenskommelse med Indien i år. Samtal har också kommit igång med bland annat Malaysia, Thailand och Filippinerna.
Det är inte konstigt att världens länder vänder sig till den enda stormakten som fortfarande är en trygg hamn för ömsesidig frihandel och gemensam tillväxt. Det är en öppning vi bör utnyttja.
Att teckna frihandelsavtal med fler parter kommer inte bara göra oss rikare utan också mer stryktåliga. Ju mindre beroende av ett land vi är, desto lättare klarar man världens despoters nycker, desto mindre beroende blir man av deras goda vilja.
Det finns inga tvivel om att Trumps lekar med ekonomin är farliga. Men inför hans isolationshot förstår allt fler att slutenhet inte lönar sig.
Läs mer:
DN:s ledarredaktion: Svantesson vet att hon har ett guldläge – men inte hur hon ska använda det
Susanne Nyström: Fegade Centerpartiet ur – eller varför ställde de inte den obekväma frågan?