När statsminister Ulf Kristersson (M) intervjuades i SVT:s ”30 Minuter” vintern 2021 motiverade han sitt framtida samarbete med Sverigedemokraterna: Partiet hade förändrats, eller rättare sagt, retoriken hade förändrats.
Och det hade han helt rätt i. Med några undantag ska tilläggas.
Riksdagsledamoten Richard Jomshof (SD) har fortfarande svårt att hålla sig från utbrott mot minoriteter i sociala medier. Och oförtrutet har Expressen granskat och avslöjat såväl riksdagspolitiker som kommunpolitiker när de gett uttryck för rasistiska och högerextrema åsikter.
Ibland rensas de ut av partiledningen. Mer sällan om de tillhör partiets inre kärna.
Vad politiker säger bakom lyckta dörrar och i offentligheten kan det finnas anledning att fundera kring. Och innan SD:s historia arkiveras bör man förstå att ideologin är densamma i dag som vid grundandet, något som partiveteranen Björn Söder (SD) nyligen understrukit. En diskussion som just nu aktualiseras genom SD:s vitbok som presenterades under Almedalsveckan.
För oss som följt partiet i flera decennier är inte idéhistorikern och vitbokens författare Tony Gustafssons slutsatser särskilt överraskande: SD präglades länge av öppen rasism och även ren nazism. Partiet växte fram ur en antidemokratisk, nationell rörelse – Bevara Sverige Svenskt (BSS) och kopplingarna till nationalsocialismen fanns när partiledaren Jimmie Åkesson beslutade sig för att bli medlem.
Relationen mellan SD och svensk media har inte varit friktionsfri. 2016 anklagade riksdagsmannen Linus Bylund (SD) den svenska journalistkåren för att vara nationens fiende. Men tiden gick och flera borgerliga partier såg plötsligt en möjlig samarbetspartner, samtidigt som delar av den borgerliga opinionsjournalistiken svängde. Fokusera på sakpolitiken, hette det.
Men alla bytte inte fot. Inte de som fortfarande anser att ideologi spelar roll.
På många sätt har det passat SD som vill vara ett antietablissemangsparti för sina väljare. Offerkoftan vädras lite då och då. Utfallet mot det ”vänsterliberala klägget” kom i nutid när Jimmie Åkesson rasade mot TV4:s avslöjande om partiets trollfabrik, för drygt ett år sedan.
I början av 2010-talet var kunskapen på många tidningsredaktioner ganska låg om desinformation – trollfabriker ett okänt begrepp. Så när enskilda journalisters mejlkorgar fylldes av anonyma, hotfulla angrepp och kommentarsfälten på sajterna blev överbelastade insåg de flesta att det demokratiska samtalet genomgick en radikal förändring.
Ett sundhetstecken ändå, att vilja ta avstånd. Men i ärlighetens namn, vitbokens innehåll kan inte vara nyheter för regeringen.
Därför togs bland annat möjligheten att kommentera artiklar på sajterna bort. Inträdde lugnet? Knappast. Sociala medier visade sig ha en enorm potential där de pressetiska reglerna kunde kringgås i brist på ansvarig utgivare.
”Hur uttrycker du dig?” utbrast Annie Lööf (C) och slog näven i bordet under en partiledardebatt 2018 när Jimmie Åkesson deklarerade sin teori om varför utrikes födda inte får jobb: De är inte svenskar och passar inte in i Sverige.
Skulle någon reagera lika kraftfullt som Annie Lööf i dag?
Reaktionerna på SD:s vitbok har varierat. Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) tog bladet från munnen på X och kallade SD:s historia för sunkig. Med tillägget att det går att undvika SD, även om man vill ha en stram migrationspolitik. Underförstått: välj M.
SD gick genast till motattack och påminde om varför Moderaterna kunnat bilda regering. Husbondens röst hade talat.
Ett sundhetstecken ändå, att vilja ta avstånd. Men i ärlighetens namn, vitbokens innehåll kan inte vara nyheter för regeringen. Däremot kan man välja vad man vill höra. Imponeras av en slipad retorik och ett välkammat yttre.
För SD handlar det fortfarande om att göra skillnad på folk och folk. Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) uttryckte det klokt strax efter att vitboken presenterats: ”…ett avståndstagande från antisemitism är endast trovärdigt om det vilar på ett principiellt avståndstagande från alla former av rasism.”
Jimmie Åkesson bad landets judar om ursäkt. Kanske har han också något att säga till Sveriges muslimer.