Flera män har dömts för våldtäkt mot äldre kvinnor inom svensk äldreomsorg det senaste halvåret. Bland annat i Uppsala, Timrå och Umeå. De utsatta kvinnornas berättelser är hårresande. Dels för att de på ålderns höst har traumatiserats av ett så fruktansvärt brott i en miljö där de ska garanteras trygghet och omvårdnad, dels för att de själva och deras anhöriga inledningsvis inte har blivit hörda.
Brott kunde ha förhindrats om larmen tagits på allvar.
I Uppsala-fallet, som Upsala Nya Tidning var först med att avslöja, handlar det bland annat om en 84-årig kvinna som vid upprepade tillfällen försökt kontakta hemtjänstledningen om den anställdes brottsliga beteende. Han hade bland annat blottat sig för henne innan han fullbordade våldtäkten, säger kvinnan. Hon blev nonchalerad. Inte heller de anhörigas oro var värd att gå till botten med.
Kontrollen av vilka man anställer är slående bristfällig, om den ens existerar
I Timrå-fallet dömdes till slut en man för våldtäkt mot en 80-årig kvinna. Men varför inte informationen gått från en närliggande kommun om att han stängts av från ett demensboende, efter sexuella övergrepp, är en gåta.
Eller kanske inte. För det verkar vara här de graverande bristerna finns i äldreomsorgen – kontrollen av vilka man anställer är slående bristfällig, om den ens existerar.
Efter att en man utretts för grova sexuella brott mot 80–90-åriga kvinnor i Umeå kommer nu ett radikalt förslag från Britt-Inger Saveman, professor emerita i omvårdnad vid Umeå universitet: Hon vill förbjuda män att vårda kvinnor i hemtjänsten. Med tanke på svårigheterna att alls rekrytera personal till äldreomsorgen kan det knappast ses som ett alternativ. Dessutom skulle man stigmatisera alla män som presumtiva våldtäktsmän och osynliggöra kvinnliga förövare. Många äldre, även de som utsatts för brott, vittnar om att de är nöjda med andra manliga vårdare.
Färsk statistik från SCB visar att unga människor väljer yrkesbana ungefär som det sett ut i decennier. Vård och omsorg lockar cirka 80 procent tjejer och mindre än 20 procent killar. En mer jämställd arbetsmarknad är att föredra, för såväl arbetslagen som vårdtagarna. För att klara bemanningen borde fler rekryteras, ur hela befolkningen.
Precis som när pedofilskandaler uppdagats i förskolan borde kravet inom omsorgen vara rigorösa kontroller. För hur svårt det än är att hitta personal får man inte fuska med referenser eller lämplighetskontroller. Registerkontrollen är obligatorisk inom skola och socialtjänst. Regeringen planerar för en utvidgning till att omfatta omsorgen. Östhammars kommun har redan infört systemet våren 2025, vilket är välkommet.
Det skulle innebära en statushöjning av själva yrket, om kraven på de anställda höjdes. Och framför allt, en trygghet för de äldre och deras anhöriga.
Läs mer:
Lilian Sjölund: Ingen glömmer sitt första jobb – krama en sommarjobbare!
Ledare: I gängkriget används svenska barn som engångsartiklar