Vad är det för utredning och vad har den kommit fram till?
Utredningen har gjort en översyn av de regler som hushåll med bolån möter, närmare bestämt de båda amorteringskraven och bolånetaket.
Utredningen föreslår betydande lättnader: det skärpta amorteringskravet bör slopas och dessutom lindras det första amorteringskravet. Den höjda nivån som finns i dag och som säger att om lånet överstiger 70 procent av bostadens värde ska hushållet amortera minst 2 procent per år. Nu föreslår utredningen ett generellt krav där hushållet amorterar 1 procent på lån som överstiger 50 procent av bostadens värde.
Och precis som DN kunde berätta i förra veckan, så höjs bolånetaket från 85 till 90 procent.
Men utredningen föreslår också en ny reglering. Det ska finnas ett tak för skulderna. Hushåll får inte låna mer än 5,5 gånger av den årliga bruttoinkomsten. Men samtidigt föreslår utredningen att bankerna ska kunna avvika från den regeln så att upp till tio procent av låntagarna ska få ha högre lån än så.
Vad kommer det här att betyda för bostadsmarknaden?
Ordföranden i den kommitté som gjort utredningen, professor Peter Englund, räknar med att det kan leda till något högre priser. Det är ett rimligt antagande eftersom det underlättar för köparna. En höjning av bolånetaket innebär att kravet på egen insats minskar med en tredjedel. För en bostad som kostar två miljoner sjunker kravet på egen insats från 300 000 till 200 000 kronor.
Men man ska nog främst räkna med att aktiviteten på marknaden ökar. Lättnaderna kommer att stimulera både efterfrågan och utbudet men med hur mycket är svårt att säga. Kommittén föreslår också att åtgärderna genomförs i två etapper för att ge utrymme för utvärdering. I det först steget slopas det skärpta amorteringskravet och bolånetaket höjs, samtidigt som skuldkvotstaket införs. Först i ett andra steg slopas den högre nivån på amorteringar för den som lånar till mer än 70 procent av bostadens värde.
Blir det alltså lättare för ungdomar och förstagångsköpare att komma in på bostadsmarknaden om de här förslagen genomförs?
Ja, på marginalen blir det det. Men det dröjer. Först ska förslagen beredas i regeringskansliet och en proposition kommer tidigast i vår. Så räkna inte med några lättnader förrän tidigast i höst!
Men även om förslagen är tämligen radikala så är det stora problemet för många ungdomar och förstagångsköpare inte bolånetak eller amorteringskrav. Det största problemet är att bostäderna är alldeles för dyra för dem, i varje fall i större städer och tillväxtorter. De har helt enkelt inte de inkomster som krävs för att kunna få ett bostadslån alldeles oavsett lättnader i regelverket.
Läs mer: Positiva kommentarer på utredningen