En dålig sak med att gå från ett skabbigt gammalt 90-talskök till ett splitter nytt är hur mycket allt plötsligt låter. Micron piper om man inte plockar ut maten tillräckligt snabbt. Spisen varnar argt om man spiller på den, kylen och frysen protesterar så fort man har dörrarna öppna en sekund för länge i deras tycke.
Dessutom gör vitvarorna numera ett stort nummer av att vara ”smarta”. Inte smarta nog att bara hålla tyst och låta en människa leva, uppenbarligen. Men faktiskt inte heller smarta i någon meningsfull bemärkelse alls – åtminstone inte för användaren. Snarare krånglar ju alla små extrafunktioner bara till det.
Jag har alltid tänkt att ”smartheten” är ett sätt för företagen att ”utveckla” sina produkter när de inte längre kommer på något sätt att förbättra själva funktionen. Kanske går det inte att göra tvättmaskinen mer effektiv. Men vad sägs om en ny version som… kan fjärrstyras?
Ingen rimlig person behöver egentligen detta. Dessutom finns en stor fet nackdel med att allt i ens hem numera är uppkopplat till internet.
I kategorin airfryers, exempelvis, ville alla de tre testade produkterna spela in ljud via användarens mobilmikrofon, helt utan anledning.
Kanske kan det verka praktiskt att kylskåpet är utrustat med små filmkameror som kan visa en vad som finns därinne, när man väl står i affären med en burk salsa i handen och funderar på om man inte redan har en? Men de små filmkamerorna kan även användas för att kartlägga en själv och ens liv.
Samma sak gäller tv:n som man använder genom sin mobil – men som i sin tur också använder ens mobil för att, likt en svartsjuk, kontrollerande partner, logga var man befinner sig i varje ögonblick.
När den brittiska konsumentorganisationen Which? nyligen gjorde en genomgång av populära teknikvaror visade det sig att många apparater samlar in stora mängder data om användaren, helt omotiverat, och i vissa fall även delar dem vidare (5/11). Ofta utan att detta går att välja bort, och ofta utan att användaren är medveten om det.
I kategorin airfryers, exempelvis, ville alla de tre testade produkterna spela in ljud via användarens mobilmikrofon, helt utan anledning. Två av dem skickade personuppgifter till servrar i Kina. Ytterligare en krävde att man fyllde i både födelsedagsdatum och kön när man skapade sitt användarkonto. För att få fritera kyckling utan olja!
Det är inne att inta en närmast ludditisk inställning till saker och ting numera. Men det är ju egentligen inte tekniken i sig som är problemet, utan att den har – tjaa – spårat ur. Och jag vill inte tillbaka till en tid före internet. Men gärna till det 1990-tal då spisen var tyst och inte spionerade på mig.
Läs mer av Lisa Magnusson