De senaste åren har en rad böcker bannlysts från amerikanska bibliotek.
Nu visar en rapport från amerikanska biblioteksföreningen (ALA) att det i allt högre utsträckning är intresseorganisationer och politiker som står för försöken att förbjuda böcker, skriver The Guardian.
År 2024 utsattes totalt 4 190 boktitlar för censureringsförsök från intresseorganisationer, förtroendevalda, styrelseledamöter och administratörer. Det är en drastisk ökning jämfört med tidigare, enligt föreningen. Mellan år 2001 och 2020 handlade det om i genomsnitt 46 boktitlar per år.
Bara 17 procent av fjolårets försök att förbjuda böcker kom från föräldrar.
”Kraven på att ta bort och begränsa böcker och annat biblioteksmaterial är inte resultatet av någon gräsrotsrörelse eller folklig opinion”, skriver ALA i rapporten, och fortsätter:
”Majoriteten av försöken till bokcensur kommer nu från välfinansierade, organiserade grupper och rörelser som sedan länge ägnat sig åt att begränsa tillgången till information och idéer.”
En av de mest aktiva grupperna är Moms for Liberty som enligt The Guardian har starka kopplingar till det republikanska partiet.
Samtidigt minskade försöken att förbjuda böcker mellan 2023 och 2024, från 1 247 till 821 försök. Enligt ALA kan en delförklaring vara att självcensur och lagstadgade restriktioner för böcker med ”kontroversiella teman” lett till att titlarna redan plockats bort från biblioteken.
Det är framför allt böcker med hbtq+-teman eller diskussioner om etnicitet, rasism och social rättvisa som hamnat i skottgluggen i USA. De två böcker som blev mest ifrågasatta förra året var ”All boys aren’t blue. A memoir manifesto” av George M Johnson och ”Gender queer” av Maia Kobabe.
Läs mer:
USA: Författare i protest mot bokförbud
”USA:s mest förbjudna bok” – nu på svenska
Bokutrensningarna i USA har nått nya nivåer – och kan påverkas av valet