I början av april berättade Hammarbys säkerhetschef Göran Rickmer om sina tankar kring debatten om de svenska fotbollsläktarna – och frågan om pyrotekniken – i en intervju med DN.
– Vi kan inte begära att Polismyndigheten ska föra diskussionen med oss, eller politiker som uppenbarligen har lite viktigare saker att hålla på med än att diskutera huruvida någon tjugoårig kille ska få dra en pyroteknisk pjäs på en fotbollsmatch, sade han bland annat.
En som inte håller med är oppositionsborgarrådet Dennis Wedin (M), som nu vill agera i frågan.
– Jag skäms inte alls för att säga att det är önskvärt att vi får ett bättre läge på våra arenor, men samtidigt också ser till att verkligen värna den läktarkultur som berikar fotbollen, säger han.
Moderaterna i Stockholm kommer att lägga fram en skrivelse till idrottsnämnden och en motion till kommunfullmäktige där de bland annat föreslår modernare kameror och införande av larmbågar vid entréerna till 3 arena.
Wedin vill också legalisera pyroteknik – under kontrollerade former, med hänvisning till systemet i Norge.
– Jag tycker att det är fullt naturligt att vi säkerställer att det kan börja ske under mer ordnade former. Det blir mer säkert – inte minst brandsäkert, säger han.
Vad innebär kontrollerade former – var, när, i vilken form?
– Det är en fråga för klubbarna och myndigheterna. Jag har fullt förtroende för att man där har både kompetens och vilja att hitta fram till var och när det är rimligt.
Hur tror du att förslaget kommer tas emot av supporterrörelsen?
– Det jag föreslår är att vi ska tillåta pyroteknik under ordnande former inne på arenorna. Det är ett kulturellt inslag som är här för att stanna.
– Frågan är då hur. Det jag kan göra är att lyfta förslaget, sedan får vi se vilken debatt det startar.
Maria-Elsa Salvo (S), ordförande i idrottsnämnden, säger att det i grunden är arrangörens ansvar att upprätthålla tryggheten på matcher.
– Men som stad har vi ett strategiskt samarbete med föreningarna, ordningsvakter och polisen för att förebygga stök på matcher och för att i stället uppmuntra den positiva supporterkulturen.
– Tillsammans med polisen sätter vi upp fler trygghetskameror i Globenområdet för att öka tryggheten vid matcher och evenemang.
Salvo pekar också på den utredning som pågår på uppdrag av regeringen om åtgärder för att minska våldsamheter och andra ordningsstörningar vid idrottsarrangemang.
– Regeringen skulle ha presenterat åtgärder för att minska läktarvåldet och pyrotekniken nu i slutet på mars, men vi och hela Idrottssverige väntar fortfarande.
– Om Wedin vill göra skillnad i den här frågan kan han börja med att ligga på sina regeringskamrater för att lägga fram förslagen.
Socialdemokraterna hänvisar frågan om larmbågar till Stockholm Live.
Vad gäller förslaget om larmbågar, som på sina håll tidigare använts i mer och mindre lyckade försök att stoppa införsel av pyrotekniska varor på arenorna, säger Dennis Wedin att det i sammanhanget där man öppnar för en legalisering av pyroteknik i vissa former också handlar om andra saker.
– Jag tänker på att vi har en höjd terrorhotnivå. Det är i ett sådant läge fullt rimligt att vi på en plats där så många människor är koncentrerade säkerställer ett bra sätt att upprätthålla säkerheten.
– Larmbågar innebär också att det inte blir den här intima visiteringen. Men larmbågar måste i grunden vara smidiga, inte skapa ytterligare köer och kaos.
Vad gäller förslaget om nya kameror säger Wedin:
– Det är på ett sätt absurt att vi sitter med en så dålig kamerautrustning att vi inte i tillräckligt hög utsträckning kan identifiera och stänga av våldsverkare. Kamerabevakningen är i grunden ett kommunalt ansvar.
Någon prisbild för de investeringar som nya kameror och larmbågar skulle innebära finns däremot inte på plats.
– Vi pekar ut den politiska riktningen. Utifrån det får man sedan utreda närmare vad det skulle kosta. Jag är lite förvånad över att det nuvarande styret med Socialdemokraterna i spetsen inte riktigt verkar prioritera de här frågorna, säger Wedin.
Samtidigt säger M-politikern att han har förståelse för att alla Stockholmsbor inte är fotbollsintresserade, och att det framkommit en önskan om mer respekt för att det finns folk som inte gillar fotboll, som exempelvis kanske bara vill ta sig hem från jobbet.
– Om vi genomför dessa åtgärder och värnar läktarkulturen inne på arenorna medför det förhoppningsvis också att vi får mindre ordningsstrul utanför arenorna, säger Wedin.
– Det skulle vara härligt om det blev en konsekvens.
Dennis Wedin känner dock inte till att några liknande planer skulle finnas för Strawberry arena, i Solna.
– Men att undvika ordningsstörningar och behålla läktarkulturen som gör Stockholmsfotbollen unik – det borde vara gränsöverskridande.
– Det tror jag även våra moderata kollegor i Solna kan hålla med om.
Läs mer:
Hammarbys säkerhetschef: ”Finns skäl till varför så många tusen går på fotboll”
18 fotbollsröster: Så ska 2025 bli ett lyckat år på de allsvenska läktarna
Hur skrivs historien om den allsvenska säsongen 2024?