Storbritannien, Bulgarien, Spanien, Ukraina och Kina är några av de länder som nu tar hem sina medborgare från Libanon.
I ett uttalande till DN skriver utrikesdepartementet att svenskar som trotsat avrådan att resa till Libanon bär ett stort eget ansvar: ”Man kan inte förvänta sig att få hjälp av staten att lämna landet.”
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson håller med om att svenska medborgare har ett eget ansvar att följa reserekommendationer, men att barn utgör ett undantag.
– De har inte fattat beslut själva att vara där. Jag utgår från att regeringen tagit reda på hur många svenska barn som finns i Libanon och hur man ska hantera det, säger Magdalena Andersson.
Vill du att regeringen förbereder en evakuering av de barnen?
– Ja, jag tycker nog att Sverige har ett särskilt ansvar för svenska barn som befinner sig i en krigszon.
Andra länder har redan evakuerat eller satt igång sådana planer. Varför ska inte Sverige evakuera alla sina medborgare i Libanon?
– Så har vi gjort tidigare. Här hänvisar regeringen till att det finns en reseavrådan och det ligger mycket i detta. Men jag tänker särskilt på de barn som inte själva fattat beslut om att befinna sig i Libanon.
För de regeringar som börjat evakuera medborgare är Cypern ett viktigt nav. Medelhavsön aktiverade sent på tisdagen sin akutplan för att kunna ta emot invånare från andra länder. Under kriget 2006 mellan Israel och Hizbollah tog Cypern emot 60 000 personer som flydde.
Bland de länder som har folk på plats i Cypern för att kunna evakuera sina medborgare finns till exempel Kanada.
Krigsdrabbade Ukraina är ett annat land som agerat. De har hittills evakuerat 134 medborgare. Även litauer, polacker, tjecker, brasilianare och ytterligare några nationaliteter var med på flyget.
Bulgarien har evakuerat 89 medborgare av de 160 som vill lämna Libanon och Kinas regering har hämtat 200 medborgare med militärflyg, enligt nyhetsbyrån Xinhua tidigare i veckan.
Storbritanniens regering har chartrat ett plan för att evakuera medborgare under onsdagen, av rädsla för att Beiruts flygplats ska stängas om attackerna eskalerar.
Spaniens försvarsminister Margarita Robles meddelade på onsdagen att hennes regering planerar att skicka två militärflyg för att få ut 350 medborgare från Libanon på torsdag.
De nordiska länderna fortsätter däremot, likt Sverige, att avvakta. Finlands statsminister säger i en intervju med Yle att ”beredskapen för evakuering är mycket hög”. Omkring hundra finländare finns i Libanon och enligt Yle har Finland varit i kontakt med samtliga.
Danmarks utrikesdepartement har bett 460 medborgare som är uppskrivna på Danmarkslistan att boka biljett ut från landet ”även om det inte är direkt till Danmark.”
Norge har omkring 80 personer registrerade i Libanon. Enligt en presstalesperson vid norska UD är Norge i nära dialog med andra länder om situationen men ”har inga planer på att arrangera egna flyg”.
DN har sökt Sveriges utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M).
Läs mer.
Israel sänder in fler marktrupper i Libanon
”Jag får ont i hjärtat när jag ser alla barn som bor på gatan”