– Det här banar fullständigt väg för oss att få ut bilar på de bästa möjliga ställena, säger Kenneth Falk, medgrundare och säljchef på Ourgreencar.
Parkeringsjätten Aimo Park, som i dag driver över 6 000 anläggningar och har hand om en kvarts miljon p-platser i Sverige, Norge och Finland, ingår ett strategiskt partnerskap med Ourgreencar. Det innebär att Malmöbolaget får förtur att ställa ut sina bilar i Aimos så kallade mobilitetshubbar.
– Det är en stor styrka, inte bara för oss och Aimo utan även för användarna om de vet att det finns tillgång till flera olika sorters fordon, vilket gör det lättare att välja mer hållbara alternativ, säger Thomas Droben, medgrundare och vd på Ourgreencar.
Ourgreencar är mest kända för att placera fordonspooler i fastigheter, hos företag och i bostadsrättsföreningar. Ungefär 20 procent av bolagets bestånd är så kallade stationsbaserade öppna bilpooler, med ett liknande upplägg som till exempel Kinto Share och Hyre. Allt som allt har de över 300 bilar i sina pooler. Den siffran lär öka rejält de närmsta åren.
– Det är svårt att säga ett exakt antal för allt är lite i sin linda nu. Men det handlar ändå om en så pass betydande andel att vi omedelbart måste jobba med att allokera nya bilar. På sikt blir det ändå en ansenlig procent av vårt totala bestånd, säger Falk.
Planen är att rulla ut bilpooler på upp till 15 orter det närmsta året – med start redan nu i april.
– Först ut blir Göteborg, sedan väntar både Malmö och Stockholm och en radda andra städer. – både däremellan och ovanför. Detta är inte ett test. Nu kör vi helt enkelt, säger Mikael Nyholm, affärsdirektör på Aimo Park.
Han tror att bildelning kommer att bli ett vanligare fenomen framöver.
– Det är inte alla som äger en egen bil, och för dem är bildelning ett hållbart och flexibelt alternativ. Och det är givetvis en utveckling som vi vill vara med och möjliggöra.
Vad betyder det här för bildelningen i Sverige i stort?
– Det är ingen hemlighet att våra branschkollegor har varit aggressiva på att plocka upp så mycket de kan vad det gäller tomma p-platser. Och i synnerhet efter att Volvo on Demand lade ner i början av året. Men plötsligt så bidrar den här affären till att vi plötsligt är med på kartan, säger Kenneth Falk.
Vad är fördelen med att ha en fast partner som driver parkeringsanläggningar över hela Sverige?
– Det här banar fullständigt väg för oss att få ut bilar på bästa möjliga ställen. Och det skadar inte heller att Aimo med sitt stora nätverk av kunder och potentiella användare kommer att hjälpa oss att snabbt få beläggning på de bilar vi ställer ut, säger Falck.
Ourgreencar kunde visa upp ett positivt resultat 2023. Hur det gick 2024 vill bolaget inte avslöja, men Thomas Droben ger några hintar.
– Det ser bra ut om man ser till hur marknaden i övrigt såg ut 2024. Vi är framåt och uppåt, så det är positivt, säger han.
Framgångsreceptet ligger i att Ourgreencar, trots sina få år på marknaden, lyckats teckna ramavtal med flera av de största fastighetsutvecklarna i Sverige, däribland JM, Heimstaden, Riksbyggen, Bonava, Studentbostäder och HSB.
Läs mer:
Bolagen bakom parkeringsapparna drar in miljarder
Här byggs Sveriges första bemannade laddmack