I mars åtalades fem män för grova skattebrott, grova bokföringsbrott, grov näringstvätt och grovt bedrägeri.
Enligt stämningsansökan hade de, genom att använda en rad olika bolag företrädda av så kallade målvakten, bland annat lurat staten på 12 miljoner kronor.
På tisdagen föll domen: Männen får mellan 2 och 6 års fängelse. Domen är en av de första där den nya förverkandelagstiftningen används som rättsligt verktyg.
Den innebär bland annat att polisen kan ta tillgångar som klockor, bilar och stora mängder kontanter i beslag utan att det finns någon konkret brottsmisstanke. Staten måste dock sedan kunna visa att det är klart mer sannolikt att pengarna kommer från brottslig verksamhet än från ett legalt leverne.
I det aktuella fallet innebär det att två av de nu dömda männens fruar är skyldiga staten runt 1,5 miljoner vardera. I den enas fall handlar det om övervärdet på en bostadsrätt, i den andras om en fastighet som renoverats för svarta pengar och sedan skänks till mannens hustru.
Den nya lagstiftningen gör det möjligt att även den som inte är misstänkt för brott kan få sin egendom förverkad – även om den inte har förstått att egendomen kommer från brottslig verksamhet.
Under utredningen har stora värden säkrats: till exempel den redan nämnda bostadsrätten, ett flertal exklusiva fordon, bankmedel, handväskor, en dyrbar Hästensäng och annan inredning. Det sammanlagda värdet uppgår till 6,3 miljoner.
När regeringen presenterade den nya lagstiftningen i november 2024 kallade Ulf Kristersson den för ”den största reformen sedan brottsbalken infördes”.